Jak wybrać garnki do kuchni?

Kuchnia to na ogół królestwo pań domu, choć w ostatnim czasie coraz częściej dom prowadzą mężczyźni, z uwagi na równouprawnienie. Czasem jest po prostu tak, że to żona zarabia więcej, więc mąż zostaje w domu i gotuje. Z drugiej strony, praktyka pokazuje, że jednymi z najlepszych kucharzy są jednak przedstawiciele płci brzydkiej. Bez względu jednak na to, kto gotuje, zawsze niezbędne do tego celu będą dobre garnki. Jak je wybrać wśród ogromnej gamy asortymentu w sklepach? Cóż, nie jest to proste, o czym na pewno przekonał się każdy, kto zmuszony był do podejmowania takich decyzji. Niniejszy poradnik będzie od dziś stanowił pomoc przy wyborze garnków do każdej kuchni.

Na skróty...

Ważne parametry i funkcje garnków

garnki - jak wybrać?

Dobrej jakości garnek jest podstawą dla każdej, szanującej się kuchni. Kucharz nie będzie mógł przyrządzić przepysznych potraw, jeśli nie będzie dysponował odpowiednimi garnkami. Minęła już epoka garnków emaliowanych, które jeszcze 20 czy 30 lat temu wiodły prym w polskich kuchniach. Dziś można wybierać wśród setek ofert producentów wysokiej jakości garnków.

Trzeba powiedzieć, że garnki z klasą muszą być nade wszystko wysoce funkcjonalne, a na dodatek wytrzymałe i miłe dla oka. Powinny dodatkowo łatwo się czyścić ze wszelkich zabrudzeń i nalotów. Najlepiej decydować się na zakup kompletów garnków, które na pewno przydadzą się w każdej kuchni i dadzą możliwość zaprezentowania szerokiego spektrum możliwości kulinarnych danej osobie.

Garnki różnią się między sobą przede wszystkim pojemnością. Mamy malutkie rondelki, które są idealne do gotowania jajek, a także olbrzymie, wielolitrażowe kotły, w których bez trudu ugotujemy przepyszny bigos dla wielopokoleniowej rodziny. Dobrze by było, aby w zestawie z garnkiem lub garnkami, sprzedawane były pasujące do nich pokrywki, pozwalające na odlewanie wody. Istnieją już specjalne pokrywki, które pozwalają na odlewanie wody z garnka bez konieczności ich zdejmowania. Jest to praktyczne i przydatne rozwiązanie. Dzięki niemu w pełni bezpiecznie, unikając możliwości poparzenia się, odlejemy wodę ze środka garnka.

Zwykle dużym problemem jest przechowywanie garnków. Dobrze by było, aby komplet garnków był na tyle przemyślany, aby poszczególne jego elementy można było włożyć jeden do drugiego. W ten sposób uda nam się zaoszczędzić sporo miejsca w szafce czy szufladzie.

Dobre garnki są wykonane z wytrzymałej na wysokie temperatury i wszelkie uszkodzenia mechaniczne, stali nierdzewnej. Powinny mieć one na uchwytach i pokrywach plastikowe elementy, dzięki którym nie poparzymy rąk odkrywając pokrywkę, czy przestawiając garnek podczas gotowania zupy. Wysokiej jakości garnki są wyposażone we wskaźnik temperatury, który pozwala na optymalne przygotowanie posiłku. Kiedy we wnętrzu garnka zostanie osiągnięta odpowiednia temperatura, wówczas wskaźnik informuje o tym.

Garnki dostępne na rynku tylko z pozoru, albo na pierwszy rzut oka, mają podobne względem siebie właściwości. Niektóre garnki już po roku użytkowania nadają się tylko do kosza, a inne będą nam służyły przez wiele lat, a na dodatek będą wyglądały nader estetycznie. Garnki dostępne na rynku różnią się przede wszystkim prezentowaną ceną. Im wyższa cena, tym z reguły lepsza jakość garnka. Nie zawsze warto oszczędzać na takim zakupie, zwłaszcza wtedy, gdy dużo gotujemy w domu. Jakość garnka ma wpływ na łatwość i wygodę gotowania, oraz na komfort dokonywania kuchennych czynności.

Garnek może być wykonany z przeróżnych materiałów, choć dzisiaj najczęściej będzie to stal nierdzewna. Trzeba przy tym powiedzieć, że stal nie zawsze ma takie same właściwości użytkowe. Dobra stal nierdzewna nie może rdzewieć, musi być odporna na uszkodzenia mechaniczne, np. wgniecenia, a na dodatek nie może oddawać potrawie specyficznego, metalicznego posmaku. Szlachetna stal nierdzewna będzie oznaczona symbolem „18/10”. Jest ona odporna na korozję, higieniczna i wysoce wytrzymała. Duże znaczenie przy ocenie jakości garnka będzie miała grubość jego ścianek i dna. Producenci tanich garnków starają się w sposób maksymalny oszczędzać na wykorzystywanym materiale, dlatego zużywają go możliwie jak najmniej. W konsekwencji, ścianki i dno garnka są bardzo cienkie, przez co nierównomiernie rozprowadzają i tracą ciepło, a na dodatek są podatne na uszkodzenia i wgniecenia. Mocny szkielet garnka to podstawa. Powinien mieć on też bardzo grube, co najmniej podwójne dno, tak wyprofilowane, aby optymalnie wykorzystywać dopływ ciepła. Tanie garnki nie będą odpowiednie dla korzystania z kuchenek indukcyjnych. W takich przypadkach konieczne będzie zastosowanie garnków mających grube i dobrej jakości dna.

Kuchenna ergonomia powinna być brana pod uwagę przez producentów garnków, choć stosują się do niej zwykle jedynie firmy, mające w swoim asortymencie dosyć drogie produkty. Ergonomiczny kształt rączek i uchwytów, czy wygodne pokrywki, wpływają w dużym stopniu na komfort użytkowania garnków. W większości przypadków tanie garnki mają przegrzewające się uchwyty, które niestety uniemożliwiają wygodną pracę z gorącym naczyniem. Nie mają też nowoczesnych rozwiązań, takich jak chociażby miernik temperatury gotowania.

Garnki tanie, kupowane najczęściej w supermarketach, nie mają zbyt wysokich walorów estetycznych. Z kolei, droższe modele garnków renomowanych firm, wyróżniają się nowoczesną stylistyką. Taki garnek może być w rzeczywistości prawdziwą ozdobą naszej kuchni.

Popularni producenci garnków i ich produkty

W Polsce chyba najbardziej znaną firmą produkującą garnki jest firma Zelmer. Trzeba jednak powiedzieć, że są też inne marki na tym rynku. Warto polecić garnki Tefal, Intensa, czy Fissler, które są wysokiej klasy wyrobami, mającymi szereg funkcji i wyposażenia dodatkowego, ułatwiającego codzienne gotowanie. Niestety, komplety wysokiej jakości garnków, które będą służyły nam przez wiele lat nieprzerwanie, bez żadnych uszczerbków, kosztują całkiem sporo.

Fissler jest renomowaną firmą produkującą od lat świetnej jakości garnki. Są one uważane za synonim najwyższej funkcjonalności. Garnki te, podobnie jak produkty wyprodukowane przez Intense czy Tefal i Zelmer, doceniają najlepsi kucharze świata.

Z asortymentu garnków Fissler warto wybrać komplet o nazwie Solea, w skład którego wchodzą:

  • garnek niski o średnicy 20 cm i pojemności 2,3l
  • garnek średni o średnicy 16 cm i pojemności 1,9l
  • garnek średni o średnicy 20 cm i pojemności 3,2l
  • garnek średni o średnicy 24 cm i pojemności 5,1l
  • pokrywki szklane do wyżej wymienionych garnków.
  • Dobrym zestawem będą też garnki Fissler o nazwie Jamaika. Komplet garnków Jamaika składa się z 4 elementów:

  • garnka średniego z pokrywką 16 cm 2,1l
  • garnka średniego z pokrywką 20 cm 3,7l
  • garnka średniego z pokrywką 24 cm 5,8l
  • garnka niskiego z pokrywką 20 cm 2,4l
  • Wszystkie garnki wyprodukowane przez niemiecką firmę Fissler są połączeniem wartości użytkowych z walorami estetycznymi. Firma funkcjonuje już przeszło 160 lat i zdążyła sobie w tym czasie wypracować właściwe technologie produkcji i innowacyjne rozwiązania. Może być ona uznana za synonim doskonałej wprost jakości i eleganckiego designu.

    Najczęściej zadawane pytania przed zakupem

    • Czy warto kupować garnki w supermarkecie?

      Tak, jeśli są to garnki wyprodukowane przez dobre, renomowane firmy. Tylko takie bowiem zapewnią nam produkty o wysokiej jakości i staranności wykonania. Będą one niestety droższe, od zwyczajnych, na przykład emaliowanych garnków, ale za to będą nam one służyły przez bardzo długi okres czasu. W supermarketach bardzo często można kupić garnki ze stali nierdzewnej dobrego producenta, w atrakcyjnej cenie, dlatego też warto jest korzystać z takich właśnie okazji. Nie łudźmy się jednak tym, że zestaw 5 garnków za 100 zł będzie miał dobrą jakość i wysokie walory użytkowe. Najczęściej takie garnki są w zasadzie jednorazowego użytku.

    • Jakie garnki mogą być wykorzystywane na kuchniach indukcyjnych?

      Otóż, na kuchenkach indukcyjnych i płytach grzewczych tego typu można stosować w zasadzie tylko i wyłącznie garnki ze stali nierdzewnej, na dodatek wyłącznie wysokiej jakości. Garnki emaliowane, czy tanie garnki stalowe, niskiej jakości, o cienkim dnie i ściankach, nie nadają się do zastosowania na kuchniach indukcyjnych.

    • Czy dobre garnki są lekkie?

      Nie, dobrej jakości, wytrzymały i trwały garnek zawsze będzie miał dosyć wysoką masę. Jeśli garnek jest lekki oznacza to, że do jego wykonania zużyto minimalną ilość stali nierdzewnej, a jego ścianki i dno są bardzo cienkie. Łatwo będzie je odkształcić lub nawet przepalić.

    Podsumowanie

    Dobre garnki to podstawa każdej kuchni, co nie ulega żadnej wątpliwości. Aby takie garnki kupić musimy naszykować się na dosyć znaczny wydatek. Wysokiej jakości garnki ze szlachetnej stali nierdzewnej wyglądają doskonale, a na dodatek są wysoce wytrzymałe. Będą nam one służyły przez wiele lat, a gotowanie w nich stanie się po prostu jedną, wielką przyjemnością dla każdego. Nie oszczędzajmy na garnkach, bowiem jest to tylko złudna oszczędność. W ciągu kilku lat będziemy musieli wymieniać tanie garnki na nowe, a to pociąga za sobą duże koszty.

    Podobne poradniki


    Strona wygenerowana 2014-10-20 19:52:37, 1.6