Jak wybrać parowar?

Moda na ładną, zgrabną figurę trwa, dlatego też wiele osób decyduje się na całkowitą zmianę całego swojego stylu życia. Obejmuje to również zmianę systemu odżywiania się. Mowa tu nie tylko o skonstruowaniu odpowiedniej diety, która pozwoli schudnąć, a później utrzymywać pożądaną wagę, ale również o nabyciu urządzeń umożliwiających przygotowywanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków. Do tego celu niejednokrotnie potrzebny jest parowar, czyli urządzenie przyrządzające zdrowe potrawy na parze. Jak wybrać dobry parowar?

Na skróty...

Ważne parametry i funkcje parowarów

parowaryKażdy parowar jest zbudowany z dolnego pojemnika, który napełnia się wodą, oraz półek, na których umieszczane są poszczególne składniki. Całość urządzenia jest przykryta pokrywką. Urządzenie podłączane jest do prądu i można ustawić jego czas funkcjonowania. Parująca ze zbiornika woda powoduje, że składniki umieszczone na poszczególnych tackach są gotowane. Istotnym parametrem przy wyborze parowaru powinno być rozmieszczenie i ilość pojemników. Na rynku dostępne są urządzenia posiadające dwa bądź trzy pojemniki, które mogą być rozmieszczone pionowo lub poziomo. Jeśli pojemniki są umieszczone poziomo, aromaty poszczególnych potraw przyrządzanych w jednym czasie w parowarze, nie mieszają się. Dzięki nim można gotować potrawy o intensywnym zapachu, bez obaw, że aromaty pomieszają się ze sobą. Wskazany jest wybór takiego parowaru, który ma pojemnik z wyjmowanym dnem, ponieważ dzięki temu będziemy mieć możliwość przyrządzenia za jego pośrednictwem większych kawałków mięsa i ryby, które nie miałyby szansy zmieścić się na tacce zwyczajnego pojemnika. Istotne jest również i to, z jakiego materiału wykonane są pojemniki parowaru. Najczęściej jest to tworzywo sztuczne, choć istnieją urządzenia z pojemnikami ze stali nierdzewnej. Ich plusem jest trwałość, zaś minusem to, że nie są przeźroczyste, więc nie można na bieżąco kontrolować postępów w gotowaniu potraw.

Jeśli nie dysponujemy dużą ilością miejsca w kuchni na nowe urządzenie AGD, wybierzmy składany model parowaru. Ostatnim elementem budowy parowaru jest podstawa ze zbiornikiem na wodę, która powinna być wykonana z wytrzymałego materiału, np. ze stali nierdzewnej, choć wiele starszych modeli tego urządzenia ma podstawy plastikowe. Dobry parowar powinien posiadać w podstawie lejek lub otwór, umożliwiający łatwe dolanie wody do zbiorniczka, nawet w czasie gotowania. Nie ma wówczas konieczności odłączania urządzenia od prądu, w celu uzupełnienia wody. Podstawy parowarów nie są przeźroczyste, z racji czego nie można kontrolować poziomu wody „na oko”. Warto więc wybrać takie urządzenie, które posiada wskaźnik poziomu gotującej się wody. Zdecydowana większość parowarów dostępnych na rynku posiada taki wskaźnik. Na podstawie urządzenia znajdują się przyciski do jego programowania. Nowoczesne parowary posiadają regulację elektroniczną programów, umożliwiającą ustawienie dokładniejszego czasu pracy urządzenia, niż za pośrednictwem pokrętła. Przy wyborze parowaru należy przyjrzeć się bliżej jego charakterystycznym parametrom, które decydują o tym, czy jest to urządzenie wydajne, czy też nie. Do takich parametrów zalicza się moc oraz zużycie energii. Parowary dostępne w sklepach mają moc od 400 do nawet 2000 W. Im większe urządzenie, tym jego moc powinna być wyższa. Moc decyduje o tym, jak szybko zagotuje się woda w parowarze i rozpocznie on gotowanie. Z kolei, zużycie energii pozwala sprawdzić, ile prądu będzie zużywało urządzenie. Jeśli będziemy je wykorzystywać około 1,5 godziny tygodniowo, to w przypadku parowaru o mocy 650 W koszt zużycia energii wyniesie 19 zł, a w przypadku urządzenia o mocy 2000 W – 59 zł. Istnieją również nowoczesne parowary, które pozwalają na oszczędność energii, nawet przy mocy 2000 W. Dzięki obniżeniu zużycia energii po zagotowaniu wody, parowar staje się urządzeniem energooszczędnym.

Parowary dostępne na polskim rynku mogą różnić się między sobą dodatkowym wyposażeniem i funkcjami. W zakres dodatkowego wyposażenia tego typu urządzeń wchodzą: tacki ociekowe (znajdujące się na dnie pojemników, gromadzące skraplającą się parę), pojemniki do produktów sypkich (przeznaczone do gotowania kaszy czy ryżu), kubeczki do deserów (musów i deserów na ciepło), podkładka do jajek (do przygotowania jajek na miękko lub twardo), aromatyzer do ziół oraz ekran LCD z funkcją automatycznego programowania. Z kolei, w zakres dodatkowych funkcji parowarów mogą wchodzić czynności, mające na celu uproszczenie obsługi i zwiększenie funkcjonalności tychże urządzeń. Mogą one dotyczyć np. automatycznego timera, który jest dostępny w nowoczesnych parowarach. Dobiera on samodzielnie czas gotowania do zadanego rodzaju potrawy. Inną funkcją dodatkową jest przyspieszony start, zwany również funkcją Vitamin+ bądź Turbo Start. Polega ona na natychmiastowym podgrzaniu wody do temperatury, potrzebnej do wytworzenia pary. Dzięki tejże funkcji wszystkie składniki umieszczone w parowarze zachowają witaminy i składniki odżywcze. Niektóre modele parowarów wyposażone zostały w funkcję Gentle Steam, czyli delikatnej pary wytworzonej przy temperaturze 80 stopni Celsjusza. Dzięki niej delikatne składniki potraw nie ulegną rozgotowaniu. Ostatnią ze spotykanych funkcji dodatkowych parowarów jest utrzymywanie ciepła przez jakiś czas po zakończeniu pracy urządzenia.

Popularni producenci parowarów i ich produkty

Parowar nie jest urządzeniem, które wykorzystuje się w sposób powszechny. Można wręcz powiedzieć, że na polskim rynku należy on do nowinek AGD. Dlatego też niewiele firm produkuje jeszcze tego typu urządzenia, a należą do nich: Eldom, Kenwood, Clatronic, Zelmer, Tefal, Philips, MPM oraz Manta. Cena parowarów waha się w zależności od stopnia skomplikowania urządzenia i jego wyposażenia dodatkowego, od 50 do nawet 400 zł.

W granicy do 100 zł można kupić parowar Manta MM-457, posiadający trzy pojemniki. Wykonany jest on w całości z tworzywa sztucznego, ma pokrętło ręczne i moc 800 W. W przedziale od 100 do 250 zł polecany jest parowar Zelmer 37Z011, również z trzema pojemnikami, ale jego podstawa wykonana jest już z trwałej stali nierdzewnej. Posiada on elektroniczny system programowania, niewielki ekran LCD, funkcję podtrzymywania ciepła oraz moc 900 W. Drogim, ale równocześnie jednym z najbardziej zaawansowanych parowarów jest Tefal VS7001 Vitacuisine, mający dwa pojemniki ustawione poziomo, koszyki z nierdzewnej stali, kubeczki do deserów, miskę do ryżu, tackę do sosów i ryb, a także funkcję trzymania ciepła, regulację manualną, funkcję Vitamin+ oraz moc aż 2000 W. Kosztuje on ponad 250 zł.

Najczęściej zadawane pytania przed zakupem

  • Czy chcesz wykorzystywać parowar do przygotowywania pełnych posiłków, czy też tylko do pojedynczych składników?

    Jeśli zamierzasz używać parowaru do przyrządzania kompletnych potraw obiadowych, wybierz urządzenie duże, posiadające innowacyjne rozwiązania i szereg akcesoriów dodatkowych. Z kolei, dla przygotowywania na parze pojedynczych składników w zupełności wystarczy parowar z trzema pojemnikami, który zajmuje niewiele miejsca i jest oszczędny pod względem energetycznym.

  • Czy pojemniki parowaru można myć w zmywarce?

    Na rynku dostępne są parowary, których poszczególne elementy mogą być myte w zmywarce, czego przykładem jest parowar Philips Hd9160 i Tefal HD9160 Vitamin +. Niestety, ta zasada nie odnosi się do wszystkich typów parowarów.

  • Czy gotowanie na parze wymaga zaangażowania ze strony użytkownika?

    Nie, w parowarze można ustawić dokładny czas gotowania. Nowoczesne urządzenia posiadają specjalne programy przeznaczone do gotowania ryb, jaj, warzyw itp. Wyłączają się one w sposób automatyczny po upłynięciu określonego czasu. Informują o tym sygnałem dźwiękowym.

  • Z jakiego materiału powinna być wykonana podstawa parowaru?

    W nowoczesnych urządzeniach przeznaczonych do gotowania na parze, podstawa wykonana jest ze stali. Jest ona wytrzymała i solidna, ale nie można przez nią kontrolować stanu gotowania wody i jej zużycia podczas gotowania. Starsze modele parowarów mogły mieć półprzeźroczyste podstawy z plastiku, które jednak szybko ulegały zniszczeniu.

Podsumowanie

W nowoczesnych urządzeniach przeznaczonych do gotowania na parze, podstawa wykonana jest ze stali. Jest ona wytrzymała i solidna, ale nie można przez nią kontrolować stanu gotowania wody i jej zużycia podczas gotowania. Starsze modele parowarów mogły mieć półprzeźroczyste podstawy z plastiku, które jednak szybko ulegały zniszczeniu.

Podobne poradniki


Strona wygenerowana 2024-04-26 12:34:34, 120