Jak wybrać czajnik elektryczny?

Czajnik elektryczny jest dziś na wyposażeniu chyba każdego domu. Jeszcze parę lat temu prym w zakresie urządzeń do podgrzewania wody, wiodły czajniki na gaz. Niemniej jednak upowszechnienie czajników elektrycznych spowodowało, że o wiele szybciej możemy zagrzać pożądaną ilość wody. Z uwagi na szeroką gamę czajników elektrycznych dostępną w sklepach, warto wiedzieć, na co tak właściwie zwracać uwagę przy wyborze konkretnego modelu tego urządzenia.

Na skróty...

Ważne parametry i funkcje czajników elektrycznych

czajnik elektryczny - jak wybrać?Czajniki elektryczne można podzielić na kilka typów, biorąc pod uwagę różne kryteria. Według pojemności, czajniki dzielą się na małe, średnie i duże. Z uwagi na zainstalowaną grzałkę, można wymienić czajnik elektryczny z grzałką spiralną, albo płaską – ukrytą. Moc czajników pozwala na stworzenie klasyfikacji, obejmującej czajniki niskowatowe, średniowatowe lub też wysokowatowe. Ostatnia z popularnych klasyfikacji jest oparta o materiał, z jakiego wykonano czajnik elektryczny. Dzięki niej czajniki dzielą się na plastikowe, metalowe, szklane bądź też ceramiczne. Kupując czajnik powinniśmy przyjrzeć się bliżej jego parametrom, czyli pojemności, mocy, grzałce, budowie i funkcjom, jakie spełnia. Wbrew pozorom, czajnik nie tylko ma podgrzewać wodę, ale np. automatycznie wyłączać się po osiągnięciu przez wodę odpowiedniej temperatury. Pojemność czajnika powinna być ściśle dopasowana do potrzeb jego użytkowników. Waha się ona od 0,4 l do nawet 2,3 l. Najmniejsze czajniki będą przydatne w mieszkaniach singli, natomiast większe – w domach wielorodzinnych. Nie kupujmy zbyt dużego czajnika, ponieważ wówczas będziemy gotować zbyt dużą ilość wody na raz, a co za tym idzie – zużycie prądu wzrośnie. Małe czajniki mają pojemność do 1 litra, zaś duże – powyżej 1,7 litra. Oprócz pojemności, warto zwrócić uwagę na zalecaną minimalną ilość wody, jaka musi być gotowana w czajniku. Zwykle wynosi ona od 0,1 do 0,5l. Związana jest ona ściśle z rodzajem grzałki w czajniku.

Czajniki mogą mieć grzałki spiralne (starszego typu) oraz grzałki płytowe, które umieszczone są w podstawie, dlatego też nazywane bywają zakrytymi. Grzałka spiralna wymaga gotowania takiej minimalnej ilości wody, która ją całkowicie zakrywa. Minusem grzałki spiralnej jest fakt, że szybko ulega ona zakamienieniu. Czajniki z taką grzałką są o wiele tańsze, od grzejników z grzałką płytową. Z kolei, czajniki z grzałką płytową – zakrytą, albo ukrytą, wymagają mniejszych ilości wody do jednorazowego zagotowania. Nawet jeśli wstawimy pusty czajnik, to istnieje niewielkie ryzyko spalenia grzałki. Zaletą grzałki płytowej jest to, że wolniej osadza się na niej kamień, a jeśli już się zbierze, to łatwo go usunąć. W grupie czajników z grzałką płytową istnieje szeroki wybór, a ceny takich sprzętów zaczynają się już od 50 zł. Czajniki z grzałką płytową zwykle posiadają wygodną w użyciu obrotową podstawę. Moc czajnika określa zużycie prądu, jak również to, w jakim czasie będziemy mieć zagotowaną wodę. Czajniki wyposażone w grzałkę spiralną mają moc od 200 do 2200 W, zaś z grzałką płytową – od 600 do nawet 3100 W. Wiadomo, że im większa moc, tym szybciej będziemy mieć zagotowaną wodę, ale tym więcej prądu zużyje czajnik. Średni czas zagotowania litra wody w czajniku o mocy 2200 W wynosi 3 minuty. Zaleca się kupno czajnika o mocy około 2000 W, ponieważ gotuje on wodę szybko, a nie zużywa tak dużo prądu, jak czajnik o mocy 3100 W. Czajniki dostępne na rynku różnią się między sobą budową. Jak już zostało powiedziane, materiałem na czajnik może być tworzywo sztuczne, stal szlachetna, szkło albo ceramika. Czajniki wykonane z tworzywa sztucznego są lekkie, kolorowe i tanie. Można je kupić już za 20 zł. Ich zaletą jest to, że plastikowa obudowa nie nagrzewa się, ale woda często może mieć zapach plastiku. Dzbanki czajnikowe wykonane ze stali szlachetnej są cięższe niż dzbanki plastikowe, występują w jednej gamie kolorystycznej, ale woda pozostaje w nich na dłużej ciepła. Powinny one posiadać dobrą termoizolację, aby nikt nie poparzył się od nagrzanej obudowy. Czajniki wykonane ze szkła są bardzo lekkie, wyglądają elegancko i efektownie. Mogą posiadać metalowe lub plastikowe wykończenia. Uważane są za higieniczne i zdrowe, ale mocno się nagrzewają i sporo kosztują.

Czajniki ceramiczne są nowością na naszym rodzimym rynku, są zdrowe i nie nagrzewają się tak jak szkło. Ceramikę najłatwiej jest też utrzymać w czystości. Ich cena dla wielu osób może być jednak za wysoka. Czajniki mogą posiadać funkcje dodatkowe, takie jak regulacja temperatury, dzięki której możemy przygotować wodę do naparów, czy napojów dla dzieci. Temperatura w takich czajnikach może być regulowana w przedziale od 40 do 100 stopni Celsjusza. Regulator temperatury w czajnikach może być elektroniczny lub manualny. Wybierając konkretny model czajnika zwróćmy ponadto uwagę na sposób nalewania wody. Najczęściej, aby nalać wodę do czajnika, należy otworzyć przykrywkę. Powinna mieć ona blokadę, wygodnie się otwierać oraz posiadać odpowiednie uszczelnienia. Istnieją też czajniki, które można napełnić bez konieczności otwierania całej górnej pokrywki. Posiadają one specjalne otwory na wodę. Cechy, które mogą zaważyć na wyborze konkretnego czajnika, obejmują również jego wyposażenie, a więc rodzaj filtra antyosadowego, rodzaj podstawy, wskaźnik poziomu wody, bezpieczeństwo użytkowania, poziom hałasu oraz długość przewodu. Woda posiada wiele zanieczyszczeń, które bynajmniej nie powinny znajdować się w naszej herbacie czy kawie. Dlatego też ważne jest, aby czajniki posiadały odpowiednie filtry, które byłyby w stanie redukować ilość osadu w gotowanej wodzie. Standardowym filtrem czajnikowym jest siateczka nylonowa, zamontowano na dzióbku czajnika. Dzięki niej możliwe jest zlikwidowanie jednak wyłącznie większych zanieczyszczeń. Innym rozwiązaniem jest natomiast siateczka zrobiona ze stali szlachetnej, oczyszczająca wodę i eliminująca nieprzyjemne zapachy. Filtr 3Clear jest wykonany właśnie ze stali szlachetnej i zatrzymuje on cały osad, redukując powstawanie kamienia podczas gotowania wody. Istnieje jeszcze filtr węglowy, taki jak Aqua Optima, oczyszczający wodę z kamienia i zbędnych mikroelementów. Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie czajnika z urządzeniem do filtrowania wody. Najpierw woda jest oczyszczana, a dopiero później gotowana.

Czajniki mogą posiadać podstawy zwykłe, lub obrotowe. W zwykłe podstawy są najczęściej wyposażone czajniki z grzałką spiralną. Taka podstawa wymaga wpasowania czajnika w wyznaczone miejsce. Łatwiejsza w użytkowaniu jest podstawa obrotowa, pozwalająca na umieszczenie czajnika w dowolny sposób. Element łączący podstawę z czajnikiem znajduje się w takim przypadku na środku podstawy. Zaletą takiej podstawy jest duża wytrzymałość. Wskaźnik pomiaru wody, czyli podziałka, powinna znajdować się na każdym czajniku. Pozwala ona na sprawdzenie, ile wody jest w czajniku. Wskaźnik może być umieszczony po obu stronach czajnika, na przedzie dzbanka, albo na samej rączce. Czasem przydaje się podświetlanie wskaźnika poziomu wody. Są też wskaźniki jednej filiżanki, które określają, jak wiele wody potrzeba na zalanie wrzątkiem filiżanki z kawą lub herbatą. Bezpieczeństwo użytkowania powinno być obiektem naszego zainteresowania przy zakupie każdego urządzenia elektrycznego, także czajnika. Producenci proponują następujące zabezpieczenia: lampkę kontrolną, podświetlanie elementów czajnika podczas gotowania, automatyczny wyłącznik po zagotowaniu wody, sygnał dźwiękowy, zabezpieczenie przed włączeniem pustego czajnika, automatyczne wyłączanie czajnika przy jego podnoszeniu z podstawy, zabezpieczenie przed przypadkowym otwarciem pokrywki, oraz bezpiecznik termiczny (np. typu Strix). Długość przewodu jest wbrew pozorom istotna podczas użytkowania czajnika. Przewód może mieć od 1 m do 1,3 m. Przed kupnem czajnika warto sprawdzić, czy przewód będzie wystarczająco długi do jego podłączenia. Przewód może mieć dodatkowo regulowaną długość, przy czym nadmiar kabla zostaje schowany w podstawie. Każdy czajnik hałasuje, ale czajniki posiadające grzałkę spiralną są głośniejsze od czajników z grzałką płytową. Poziom hałasu jest zależny od kamienia osadzającego się na grzałce, dlatego też czajnik trzeba regularnie odkamieniać. Maksymalnie poziom hałasu w czajnikach może wynieść do 70 dB.

Popularni producenci czajników elektrycznych i ich produkty

Producentów czajników jest bardzo wiele. Większość z nich ma w swojej ofercie czajniki z grzałką zakrytą. Do najbardziej popularnych firm produkujących czajniki należą: Ariete, Bork, Krups, MDM, Russel Hobbs, Unold, Zelmer, Philips, Bosch, Tefal, jak również Severin. Jeśli chcemy zakupić czajnik ceramiczny, który jest nowością na polskim rynku, musimy zwrócić się do firmy Haen, bowiem tylko ona posiada takie czajniki. Szklane czajniki produkują Clatronic, Holden i First. Cena czajników mieści się w przedziale od 30 zł do kilkuset.

Najczęściej zadawane pytania przed zakupem

  • Jaką pojemność czajnika wybrać?

    Powinno się wybierać czajnik o takiej pojemności, która nie jest zbyt duża na nasze potrzeby. Jeśli prowadzimy więc jednoosobowe gospodarstwo domowe, nie jest nam potrzebny 2 litrowy czajnik, czerpiący sporo energii elektrycznej. W zupełności wystarczający będzie czajnik do 1 l.

  • Na co zwrócić uwagę wybierając czajnik?

    Konieczne jest, aby zwrócić uwagę na rodzaj grzałki i moc czajnika, bowiem moc przekłada się bezpośrednio na czas potrzebny do zagotowania wody. Wyposażenie dodatkowe czajnika można już swobodnie dopasować do swoich indywidualnych potrzeb.

Podsumowanie

Dobry czajnik będzie oznaczał dla każdego coś zupełnie odmiennego, dlatego, że jego parametry powinny odpowiadać naszym wymaganiom, a te przecież bywają różne. Generalnie, przyzwoity czajnik ma moc około 2000 W, grzałkę płytkową oraz pojemność 1,7 l.

Podobne poradniki


Strona wygenerowana 2024-04-17 00:56:03, 120