Jak wybrać sokowirówkę?

Świeżo wyciśnięty sok smakuje zupełnie inaczej niż ten, który nalewamy do szklanki wprost z kartonu. Na pewno ma on większą zawartość witamin i substancji odżywczych, niż soki kartonowe lub w butelkach. Przy użyciu dobrej sokowirówki w każdej chwili możemy sporządzić pyszny koktajl ze świeżych owoców. Warto dodać, że taki sok z owoców lub warzyw jest w stanie dostarczyć organizmowi więcej energii i sił do pokonywania codziennych trudności. Kupując sokowirówkę należy zwrócić uwagę na wiele jej parametrów i funkcji, aby wybrać najlepszy sprzęt w danej grupie cenowej.

Na skróty...

Ważne parametry i funkcje sokowirówek

sokowirówka - jak wybrać?Wśród urządzeń do wyciskania soku można wyróżnić różne rodzaje, a mianowicie: klasyczne sokowirówki, wyciskarki do soku oraz wyciskarki do cytrusów. Najbardziej popularne są sokowirówki, które są proste w obsłudze i zdecydowanie najtańsze spośród podobnych urządzeń występujących na rynku. Zasada działania sokowirówki opiera się na wyciskaniu soku z owoców przy użyciu wirującego sita z ostrzami. Tak powstały sok wydostaje się przez dziurki, jakie zostały umieszczone po bokach sita. Następnie, spływa on przez lejek do przygotowanego pojemnika. Cechą charakterystyczną sokowirówek jest to, że powstały za ich pośrednictwem sok jest klarowny, co oznacza, że nie znajdziemy w nim cząstek owoców i miąższu. Zachowane zostają w nim wszystkie wartości odżywcze. Sok przyrządzony w sokowirówce zaleca się wypić od razu po przyrządzeniu, ponieważ z czasem ulega on napowietrzeniu, co w konsekwencji powoduje utracę cennych witamin. Sokowirówki niestety nie nadają się do wyciskania soku z malin, jeżyn, jagód i warzyw liściastych, takich jak chociażby sałata i kapusta. Ich atutem jest wydajność, bowiem w krótkim czasie można dzięki nim wycisnąć duże ilości soku z większości warzyw i owoców. Mają one jednak wiele wad, takich jak wysoki poziom generowanego hałasu, ograniczony czas pracy, niewielka efektywność, konieczność natychmiastowego wypicia soku po jego przyrządzeniu, ponieważ straci on wartości odżywcze. Minusem sokowirówek jest też kłopotliwe czyszczenie, ponieważ za każdym razem po użyciu sokowirówki trzeba rozkręcić ją na pojedyncze elementy i umyć je.

Drugim typem urządzeń do wyciskania soku z owoców są wyciskarki do soku. Funkcjonują one przy niskich obrotach, dlatego też pracują wolniej, ale i też dokładniej niż każda sokowirówka. Sok wyciskany jest dzięki specjalnemu wałkowi ślimakowemu, który obraca się i miażdży owoce. W rezultacie wyciskany jest sok z całego owocu, łącznie z przestrzenią międzykomórkową. Sok z wyciskarki nigdy nie jest klarowny, zawiera cząstki i miąższ owocowy. Szerokie grono wyciskarek dostępnych na rynku nie powoduje napowietrzenia soku, za wyjątkiem wyciskarek jednoślimakowych wyposażonych w ostrza. Brak napowietrzenia powoduje, że sok nie ulega utlenieniu i spokojnie można go przechowywać w lodówce, bez obawy o utratę ważnych wartości odżywczych. Istnieją wyciskarki do soku, które dają swojemu produktowi przedłużoną trwałość, bowiem jonizują sok. Wyciskarki do soku można podzielić na dwa typy – ręczne i elektryczne. Ręczne wyciskarki łatwo się przenosi, dlatego można je wszędzie zabrać ze sobą. Wyciskarki do soku umożliwiają homogenizację owoców, co oznacza, że pozwalają na otrzymanie owocowego musu. Zaletą tego typu urządzeń jest to, że sok wyciśnięty za jego pomocą jest pełen wartości odżywczych. Wyciskarka do soku pozwala na zrobienie soku z warzyw liściastych i ziół, umożliwia przyrządzenie musu owocowego, nadaje się do mielenia kawy, orzechów, a nawet mięsa. Bardzo łatwo się ją czyści, co niewątpliwie jest jej atutem w stosunku do sokowirówek. Minusem wyciskarki jest fakt, że na wyciśnięcie soku trzeba poświęcić sporo czasu.

Ostatnim typem urządzeń do przyrządzania soków ze świeżych owoców, są wyciskarki do cytrusów, które są przystosowane do wyciskania soku z pomarańczy, cytryn, mandarynek, grejpfrutów itp. Mają one sitko ze stożkiem, do którego należy przyłożyć połówkę cytrusa. Po przyłożeniu owocu do stożka, urządzenie załącza się automatycznie, a wyłącza się po odłożeniu owocu. Większość modeli posiada stożek obracający się naprzemiennie, po każdorazowym włączeniu urządzenia, dzięki czemu z owocu zostanie wyciśnięty cały sok. Przykładem wyciskarki do cytrusów są wyciskarki manualne, kosztujące do 20 zł. Do wyciśnięcia soku potrzebna jest siła, ale za to taką wyciskarkę można użyć w każdym miejscu, nawet tam, gdzie nie mamy źródła prądu. Zaletą wyciskarek do cytrusów jest cichy tryb pracy, możliwość wyciśnięcia całego cytrusa, oraz to, że sok powstały w ten sposób posiada wartości odżywcze. Wadą z kolei jest to, że wyciskarka nadaje się wyłącznie do wyciskania cytrusów. Wybierając sokowirówkę, wyciskarkę do soku, czy też do cytrusów, należy zwrócić uwagę na to, w jaki sposób urządzenia te są zbudowane. O tym, czy sokowirówka jest dobrej jakości urządzeniem decyduje przede wszystkim jakość sitka, jakie zostało w niej zamontowane. Powinno być ono wykonane ze stali nierdzewnej. Na rynku jednak nie brakuje sokowirówek z niskiej jakości sitkiem, posiadającym niewielkie rozmiary i plastikowe elementy. Sokowirówka z takim sitem nie jest efektywna i element ten wymaga systematycznego czyszczenia, aby możliwe było wyciskanie soku. Dobre sito może być wykonane z mikrosiatki, dzięki której wzrasta jego przepuszczalność, a sokowirówka staje się bardziej efektywna. Przy zakupie sokowirówki sprawdźmy również, jakich rozmiarów jest otwór zasypowy, w którym umieszczane są owoce. Powinien być on na tyle duży, aby zmieścić np. średniej wielkości pomarańczę. W takim przypadku nie ma konieczności dzielenia owoców przed wyciśnięciem na mniejsze kawałki.

Spore znaczenie przy wyborze sokowirówki ma wielkości pojemnika na miąższ owoców i skórki. Powinien mieć on pojemność od 1 do 3,5 litrów. Im jest większy, tym rzadziej przyjdzie nam go opróżniać. Najlepiej wybrać pojemnik przeźroczysty, w którym od razu widać stopień jego zapełnienia. Na rynku dostępne są modele sokowirówek i wyciskarek, których elementy nie trzeba czyścić ręcznie, a można je włożyć spokojnie do zmywarki. Z kolei, wyciskarki do soków mają jeden najważniejszy element budowy – mianowicie wałek bądź wałki ślimakowe. Pod tym względem urządzenia te dzielą się na jedno i dwuślimakowe. Wyciskarki posiadające dwa wałki ślimakowe są najlepsze i najbardziej wydajne w tej grupie urządzeń. Wyciskany dzięki nim sok ma wszystkie wartości odżywcze, witaminy i enzymy. Niestety, wyciskarki dwuślimakowe pracują dosyć wolno. Decydując się na zakup modelu jednoślimakowego wyciskarki musimy przypatrzyć się, jakie zostały użyte w nim ostrza. Modele posiadające je pracują zdecydowanie szybciej niż inne, ale sok jest przez to pozbawiony wartości odżywczych. Jeśli wybierzemy wyciskarkę do cytrusów, zwróćmy uwagę na wielkość pojemnika na sok, która może wynosić od 0,3 do 1 l. Jeśli zależy nam na tym, aby móc za jednym razem przygotować sok dla kilku osób, musimy wybrać wyciskarkę z pojemnikiem przynajmniej 0,5 litrowym. Niektóre modele wyciskarek pozwalają na podstawienie własnego pojemnika na wyciskany sok. Przy wyciskarkach do cytrusów istotne jest, z jakiego materiału wykonano urządzenie. Im więcej jest w nim elementów stalowych, tym będzie ono bardziej wytrzymałe. Kolejnym parametrem, który powinien zainteresować kupujących, jest moc urządzeń do wyciskania soków. Sokowirówki mają moc od 150 do 750 W. Urządzenia o mocy około 200 W nadają się jedynie do wyciskania soku z miękkich warzyw i owoców, ale już do uzyskania soku z marchwi, czy z buraków, trzeba wybrać sokowirówkę o mocy ponad 200 W. Wyciskarki do soku charakteryzują się mniejszą mocą, bowiem zakres mocy wynosi tu od 150 do 450 W. Im wyższa będzie ich moc, tym lepiej. Podobnie z resztą jak w sokowirówce. Kupując natomiast wyciskarkę do cytrusów, można wybrać urządzenie o mocy od 20 do 85 W, przy czym wyższa moc oznacza szybszą i bardziej efektywną pracę wyciskarki. Niestety, ale wraz ze wzrostem mocy urządzeń do wyciskania soku wzrasta również poziom hałasu. Wszystkie urządzenia do wyciskania soku mogą być wyposażone w dodatkowe funkcje i akcesoria, do których zalicza się: regulacja prędkości, regulacja gęstości soku, automatyczne odprowadzanie miąższu i skórek, blokada kapania, dodatkowe końcówki do mielenia mięsa i kawy, bądź do kręcenia makaronu, wymienne wałki ślimakowe oraz gumowe, antypoślizgowe nóżki.

Popularni producenci sokowirówek i ich produkty

Do najbardziej znanych producentów sokowirówek i wyciskarek do cytrusów należą takie firmy, jak: Ariete, Bosch, Fagor, Kenwood, Moulinex, Philips i Zelmer. Trzeba zaznaczyć, że wyciskarki do soku są całkowitą nowością na polskim rynku, dlatego też nie można je kupić w każdym sklepie. Znajdziemy je w dużych hipermarketach ze sprzętem AGD, a najszybciej w sklepach internetowych. Najbardziej popularnymi producentami wyciskarek do soku są: Angel Juicer, Breville, Catler, Green Star, Healthy Juicer, Hurom, Matsone i Omega. Urządzenia do wyciskania soków można kupić od 50 do nawet 2200 zł. Do najtańszych sprzętów tego typu zalicza się wyciskarki do cytrusów, dostępne w sklepach w granicach od 50 do 300 zł. Sokowirówkę kupimy już za 90 zł, ale za najnowsze i zarazem najbardziej zaawansowane modele trzeba zapłacić nawet 650 zł. Najdroższe są wyciskarki do soków, kosztujące od 500 do 2200 zł. Cena urządzeń w dużej mierze uzależniona jest od materiału, z jakiego są one wykonane, ilości innowacyjnych rozwiązań oraz od renomy producenta, jaki je wyprodukował. Dobrą wyciskarką jest model Ariete Spremi Arancia 402 o litrowym pojemniku, a także wyciskarka jednoślimakowa Omega 8004. Jeśli chcemy kupić wyciskarkę do cytrusów możemy wybrać model Ariete Spremi Basic 404. Sokowirówką o przyzwoitych parametrach jest Kenwood JE 810, natomiast sokowirówka Zelmer 478 ma na wyposażeniu dodatkowo blender. Połączeniem sokowirówki i wyciskarki do cytrusów jest Ariete New Tutti Frutti. Jeśli zależy nam na wytrzymałym robocie do wyciskania soku, możemy zdecydować się na zakup robota kuchennego z sokowirówką, Philips HR7775.

Najczęściej zadawane pytania przed zakupem

  • Z jakich owoców zamierzasz wyciskać soki?

    Jeśli Twoim zamiarem jest wyciskanie soku z przeróżnych warzyw i owoców, powinieneś wybrać sokowirówkę lub wyciskarkę do soku. Z kolei, dla wyciskania soku z cytrusów całkowicie wystarczająca będzie zwyczajna, tania wyciskarka. Osobom, które chcą wyciskać sok z roślin liściastych i ziół, poleca się wyciskarkę do soku, która nie jest wyposażona w ostrza.

  • Jak wiele soku zamierzasz wyciskać za jednym razem?

    Jeśli chcesz wyciskać duże ilości soku za jednym razem i nie chcesz na tą czynność poświęcać zbyt wiele czasu, powinieneś wybrać sokowirówkę, ponieważ jest to zdecydowanie najbardziej uniwersalne urządzenie do wyciskania soków. Pozwala ono na uzyskanie dużej ilości soku w stosunkowo krótkim czasie. Warto przy tym zwrócić uwagę na pojemność sokowirówki, a raczej jej pojemnika na miąższ. Jeśli będzie wystarczająco duży, wówczas nie będzie trzeba go opróżniać w trakcie wyciskania soku. Większość sokowirówek posiada ograniczenie czasu pracy do kilku minut, więc nie ma możliwości nadmiernego eksploatowania urządzenia. Jeśli chcesz wyciskać sok szybko i sprawnie, na pewno przyda Ci się wyciskarka do soku.

  • Czy urządzenie do wyciskania soków jest Ci potrzebne do działalności gastronomicznej?

    Jeśli potrzebujesz urządzenia do wyciskania soku do restauracji, czy baru, powinieneś zainwestować w profesjonalną wyciskarkę lub sokowirówkę. Są to urządzenia drogie, ale za to charakteryzują się wysoką wytrzymałością i efektywnością. Sokowirówki gastronomiczne produkują takie firmy, jak Catler, Magimix i Gastroback.

Podsumowanie

Wyciskarki do soku, wyciskarki do cytrusów i sokowirówki pozwalają na przygotowanie przepysznych soków, pełnych witamin, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych do organizmu człowieka. Przy wyborze urządzenia do przyrządzania świeżych soków należy wziąć pod uwagę to, jakie owoce chcemy wyciskać za jego pośrednictwem. Jest to decydujące przy kupnie odpowiedniego rodzaju wyciskarki.

Podobne poradniki


Strona wygenerowana 2014-09-03 01:41:19, .20