Jak wybrać okap?

Podczas gotowania i smażenia w kuchni wytwarzane są różne zapachy i dymy. Aby się ich pozbyć nie wystarczy otworzyć kuchenne okna, warto posiadać wówczas dobry okap kuchenny. Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie?

Na skróty...

Ważne parametry i funkcje okapów

Okap - jak wybrać?Okapy dzielą się generalnie na dwa rodzaje, biorąc pod uwagę tryb wykonywanej przez nie pracy. Mowa tu o wyciągach i pochłaniaczach. Wyciągi wykorzystują w swoim działaniu mechanizm zasysania zanieczyszczonego powietrza przez przewód wentylacyjny. Powietrze wydalane jest na zewnątrz, dlatego też jest to obieg otwarty. Nieco bardziej skomplikowaną zasadę działania ma pochłaniacz, który funkcjonuje w obiegu zamkniętym. Powietrze na początku jest wstępnie oczyszczane z tłuszczy, a następnie za pomocą filtra lub systemu filtrów węglowych, z zapachów i dymu. Na koniec jest ono wydmuchiwane z powrotem do kuchni. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że każdy okap, niezależnie od rodzaju, może pracować jako wyciąg, ale już nie każdy może wykonywać pracę pochłaniacza, bowiem niektóre modele okapów nie mają możliwości zamontowania filtrów węglowych. Ze względu na wydajność i oszczędność pieniędzy, lepiej jest zakupić wyciąg, ale istnieje wtedy konieczność podłączenia okapu do szybu wentylacyjnego, a to nie jest już wykonalne we wszystkich pomieszczeniach. Najlepiej by było, aby w kuchni znajdowała się dodatkowa kratka wentylacyjna, która pozwalałaby na wyrównywanie ciśnienia w pomieszczeniu z wyciągiem. Koszt wykorzystywania w domu pochłaniacza jest wyższy, a to z uwagi na konieczność wymiany filtra węglowego. Należy go wymieniać średnio co 2-6 miesięcy, w zależności od intensywności użytkowania.

Najbardziej popularny podział okapów został stworzony, biorąc pod uwagę kwestie designerskie oraz zastosowane rozwiązania techniczne. W obrębie tej klasyfikacji wyróżnia się okapy przyścienne, wyspowe, teleskopowe, podszafkowe, szafkowe, narożne, uchylne, blatowe i rustykalne. Okap przyścienny, nazywany również kominowym, jest montowany bezpośrednio na ścianie. Charakterystyczna jest jego budowa, bowiem w górnej swej części posiada komin, w którym znajduje się silnik, albo silniki, oraz przewód połączony z szybem wentylacyjnym. Są to wydajne urządzenia, bardzo popularne w polskich domach. Okapy wyspowe przeznaczone są do dużych kuchni, gdzie kuchenka ustawiona jest w tzw. wyspie. Montuje się je do sufitu, dokładnie nad płytą grzewczą. Ich atutami są wydajność i estetyka, a wadami to, że są dosyć drogie i nie można ich zastosować w małych pomieszczeniach. Teleskopowy typ okapów sprawdzi się natomiast tam, gdzie nie mamy zbyt wiele miejsca, bowiem montowany jest w zabudowie szafki lub i jej dołu. Uruchomienie urządzenia jest proste, wystarczy jedynie wyciągnąć przypominający szufladę element okapu. W ten sposób zwiększa się również powierzchnia jego pracy.

Podobnie okapy podszawkowe nadają się do małych kuchni. Są montowane pod szafką kuchenną. Ich minusem na pewno jest niewielka wydajność, dlatego też nie są zalecane w domach, w których dużo się gotuje. Od okapów teleskopowych różni je to, że nie mają wysuwanego elementu i nie można zatem powiększyć powierzchni ich pracy. Okapy szafkowe są przeznaczone do zabudowy i większa część samego urządzenia, jak i przewód wentylatora, jest niewidoczna, bowiem chowana jest w szafce. Okapy tego typu charakteryzują się przyzwoitą wydajnością i estetyką. Ciekawym rodzajem okapów są urządzenia narożne, montowane naturalnie na rogu kuchni. Nie różnią się budową ani parametrami od okapów przyściennych. Okapy uchylne działają w zasadzie tak, jak teleskopowe, ponieważ rozpoczynają pracę po otwarciu drzwiczek, które powiększają powierzchnię wchłaniającą zapachy i dym. Często można się spotkać z nazwą okapów skośnych, dlatego że umieszcza się je nad palnikami właśnie pod skosem. Blatowy typ okapów wymaga ich montażu do tej samej powierzchni, na której jest płyta grzewcza. Okap utrzymywany jest nad płytą za pośrednictwem specjalnego ramienia. Na pewno wyróżnikiem dla niego jest futurystyczny wygląd.

Ostatnim typem okapów są okapy rustykalne, które stanowią zaprzeczenie blatowych. Ich wygląd ściśle koresponduje z designem antycznych mebli i komponuje się w kuchniach wykonanych w stylistyce klasycznej. Kupując okap, niezależnie jakiego rodzaju, musimy zwrócić uwagę na szereg parametrów, a mianowicie na: wymiary, wydajność, liczba biegów oraz poziom hałasu. Naturalnie, wymiary okapu powinny zostać dopasowane do szerokości kuchenki i do miejsca, w którym okap ma się znaleźć. Standardowo w sklepach dostępne są okapy o szerokości 60, 70 lub 90 cm. Większość tego rodzaju urządzeń charakteryzuje się szerokością 60 cm, ale można nabyć okap o niestandardowych szerokościach, które mieszczą się w przedziale od 50 do nawet 120 cm. Można swobodnie dobrać wysokość „komina”, czyli maskownika. Wydajność jest ważną cechą przy wyborze okapów. Jest ona mierzona w m3/h, dlatego też przed wybraniem okapu należy znać kubaturę kuchni, mierzoną jako iloczyn długości, szerokości i wysokości. Dobry okap powinien mieć wydajność trzykrotnie wyższą, niż kubatura kuchni. Liczba biegów okapów oznacza regulację prędkości pracy. Najczęściej mamy do dyspozycji od dwóch do czterech poziomów, które różnią się siłą ssącą. Może mieć ona charakter skokowy lub ciągły, a ustawiać możemy ją za pośrednictwem pokrętła lub przycisków. Ostatnim ważnym parametrem przy kupowaniu okapu jest poziom generowanego przez niego hałasu. Nie powinien być on wyższy niż 50 dB, ale nowoczesne okapy mogą pracować wytwarzając hałas rzędu około 40 dB, który jest zgodny z maksymalnym poziomem wyznaczonym przez UE. Okapy różnią się między sobą prezentowanymi funkcjami i wyposażeniem dodatkowym, które w konsekwencji mogą zaważyć nad decyzją o zakupie. Należą do nich: oświetlenie (przy pomocy żarówek, świetlówek energooszczędnych lub lampek LED), czujnik czyszczenia (wskazuje, kiedy wymienić filtr w urządzeniu lub wyczyścić go), wyłącznik czasowy (okap sam wyłączy się po zadanym czasie pracy), minutnik, wyświetlacz ciekłokrystaliczny (pozwala na swoistą „komunikację” z okapem), sensor zapachu (czujnik uruchamiający okap w momencie, kiedy wyczuje w powietrzu opary gotowania). Dla osób chcących czegoś więcej, niż zwykłego okapu, polecane jest urządzenie multimedialne. Okap multimedialny kosztuje około 20 000 zł, ale wyposażony jest w telewizor LCD z analogowym i cyfrowym tunerem, w gniazdko internetowe, kamerę, praz złącze USB.

Popularni producenci okapów i ich produkty

Do najbardziej popularnych producentów okapów zalicza się firmy: Akpo, Faber, Globalo, Elica, AEG, Amica, Beko, Falmec, Gorenje, Maan, Bosch, Candy, Ciarko, Electrolux, MPM itd. Najtańszy okap można kupić już za 100 zł, ale nie będzie on miał dużej wydajności i niskiego poziomu hałasu. Najdroższy okap multimedialny pociąga za sobą koszt rzędu 20 tys. zł, także niewiele osób będzie na to stać.

Polecanymi modelami okapów, które mają 60 cm szerokości są: Polar AKS 422 ME (podszafkowy, o wydajności 172 m3/h), Akpo WK-4 Classic ECO (przyścienny, o wydajności 420 m3/h), Amica OKC 621 T (przyścienny, o wydajności 620 m3/h), Faber Cylindra Gloss W 37 (wyspowy o wydajności600 m3/h). Z kolei wśród okapów o szerokości 90 cm warto polecić: Simens LB 75564 (szafkowy, o wydajności 650 m3/h), Amica OKC 951 S (przyścienny, o wydajności 900 m3/h), Mastercook WK Spot 100 X Isla (wyspowy, o wydajności 760 m3/h), Gorenje DKD 900 M (przyścienny, o wydajności 800 m3/h), AEG-Electrolux DD 9996-b (przyścienny, o wydajności 770 m3/h). Jeśli chcielibyśmy nabyć okap narożny, to eksperci proponują model Franke Design Plus FDPA 904 XS. Natomiast, wśród okapów blatowych warto wybrać model Globalo Toponi Top Isola 70.1 Max.

Najczęściej zadawane pytania przed zakupem

  • Jak duże jest Twoje pomieszczenie kuchenne?

    Od kubatury pomieszczenia kuchennego zależy wybór określonego urządzenia. Należy ją więc wyliczyć, stosując wzór: długość x szerokość x wysokość. Dobry okap powinien mieć wydajność 3-krotnie chociaż wyższą, niż wyliczona kubatura pomieszczenia.

  • Czy kuchnia jest otwarta i połączona z salonem?

    Jeśli kuchnia ma typ otwarty, wówczas przy wyborze okapu należy wziąć pod uwagę nie tylko kubaturę samej kuchni, ale również jadalni czy salonu, z którym jest połączona. Na tej podstawie wylicza się wydajność okapu.

  • Czy masz w kuchni otwarty dostęp do szybu wentylacyjnego?

    Jeśli tak, to najlepiej zamontować okap w bezpośrednim sąsiedztwie owego szybu. Natomiast, w przypadku gdy nie jest możliwe zlokalizowanie szybu wentylacyjnego, można zamontować okap w dowolnym miejscu i wówczas pracuje on wyłącznie w trybie pochłaniacza.

Podsumowanie

W sklepach znajduje się ogrom typów i rodzajów okapów, różniących się pomiędzy sobą parametrami, funkcjami czy dodatkowym wyposażeniem. Przy wyborze odpowiedniego dla nas modelu powinniśmy wziąć pod uwagę własne preferencje oraz takie cechy okapu jak wydajność, wymiary i poziom hałasu.

Podobne poradniki


Strona wygenerowana 2024-03-28 11:55:27, 120