Jak wybrać lodówkę?

Lodówka jest chyba jednym z podstawowych sprzętów, jakie koniecznie muszą znajdować się w każdym domu. Trudno sobie wyobrazić życie bez posiadania lodówki. Wszystkie produkty spożywcze trzeba by wówczas kupować na bieżąco. Wybór odpowiedniej lodówki do naszego domu nastręcza nie lada trudności klientom, bowiem nie wiedzą oni, na jakie parametry mają zwracać uwagę dokonując ostatecznej decyzji. Poniższy poradnik na pewno rozwieje wątpliwości z tym związane.

Na skróty...

Ważne parametry i funkcje lodówek

lodówka - jak wybrać?W grupie lodówek można wyodrębnić różne klasyfikacje, wykorzystując do tego celu przeróżne kryteria. Przede wszystkim, urządzenia chłodnicze dzielą się na wolnostojące i do zabudowy. Inny podział wskazuje lodówki jedno, dwu, trzy lub nawet czterodrzwiowe, które jednak raczej nie znajdą zastosowania w warunkach domowych. Najbardziej znany, klasyczny podział urządzeń chłodniczych, dzieli je ze względu na osiąganą, minusową temperaturę. W tym względzie można mówić o chłodziarkach, zamrażalkach, chłodziarko-zamrażalkach oraz o chłodziarko-zamrażalkach typu French Door. Chłodziarki są to zwykle jednodrzwiowe urządzenia, potrafiące utrzymywać w świeżości żywność przez krótki okres czasu. We wnętrzu chłodziarki temperatura jest dodatnia i wynosi od 2 do 8 stopni Celsjusza. Są też takie modele chłodziarek, w których wdrożona jest komora niskich temperatur z zakresem od -2 do 0 stopni, lub niewielki zamrażalnik. Najtańszą chłodziarkę, mającą około 40 l pojemności, można nabyć już za 400 zł.

Zamrażalki są również urządzeniami jednodrzwiowymi, otwieranymi albo tradycyjnie, z boku, albo od góry. W ten sposób wyodrębnia się zamrażalki skrzyniowe i szufladowe. Służą one do długoterminowego przechowywania żywności, ponieważ temperatura w ich wnętrzu wynosi do -26 stopni Celsjusza. Mają one około 75 litrów pojemności i kosztują najmniej 700 zł. Chłodziarko zamrażalki są zdecydowanie najbardziej popularne w polskich domach. Mają one komorę chłodniczą oraz komorę zamrażania. Temperatura w części chłodniczej waha się w przedziale od 2 do 8 stopni, zaś w zamrażalce – od -6 do -26 stopni. Można je nabyć w różnych konfiguracjach, czyli albo zamrażalnik znajduje się na górze, albo na dole urządzenia. Najtańszą chłodziarko-zamrażalkę kupimy za 700 zł. Interesującym typem chłodziarko-zamrażalek jest side by side, czyli dwa urządzenia, połączone ze sobą i mające wspólne zasilanie. Ich powierzchnia jest zwykle taka sama. W innym ujęciu, nazywanym europejskim, urządzenia side by side posiadają oddzielne zasilanie i różną powierzchnię, a są połączone specjalnym łącznikiem. Dwie komory mogą służyć za lodówkę i np. lodówkę na wino. Ten typ chłodziarek jest dosyć drogi, bowiem kosztuje minimum 2500 zł. Nieco innym rodzajem chłodziarko-zamrażalek jest model French Door, czyli również dwa urządzenia w jednym, które jednak nie posiadają słupka oddzielającego w środku urządzenia. Chłodziarka zajmuje górną część urządzenia, a na dole mieści się część zamrażalnicza. W grupie szeroko rozumianych lodówek wyróżnia się jeszcze specjalistyczne urządzenia, takie jak chłodziarki do win, lodówki samochodowe, lodówki turystyczne, chłodziarki ogrodowe, barki i lady chłodnicze itp.

Istnieje wiele parametrów, które różnią poszczególne modele lodówek. Należą do nich: klasa energetyczna, klasa klimatyczna, zdolność zamrażania, zdolność utrzymywania temperatury bez zasilania, czynnik chłodzący, liczba agregatów i termostatów oraz poziom hałasu. Kupując lodówkę koniecznie musimy zwrócić uwagę na jej klasę efektywności energetycznej, która określana jest literkami od A++ do G. Najbardziej oszczędne pod względem ilości zużywanej w ciągu roku energii, są lodówki klasy A++. Z klasą energetyczną łączy się klasa klimatyczna lodówki. Unia Europejska ściśle wyznaczyła normy i temperatury, w jakich może pracować urządzenie chłodzące. Jeśli warunki pracy będą źle dobrane, lodówka będzie pracować mniej efektywnie i zużywać w konsekwencji więcej energii. Klasy klimatyczne oznaczone są literami T (tropikalny), ST (subtropikalny), N (normalny) oraz SN (subnormalny). W Polsce wystarczające będą lodówki o klasie klimatycznej SN lub N, czyli pracujące w przedziale temperaturowym od +10 do +32 stopni Celsjusza. Dla przykładu, klasa T oznacza zakres temperatur od +18 do aż +43 stopni. Zdolność utrzymywania temperatury w urządzeniu chłodniczym bez zasilania jest istotny wówczas, kiedy często zdarzają się awarie elektryczne w naszej okolicy. W zależności od typu urządzenia oraz producenta, lodówka utrzymuje swą niską temperaturę od 2 do nawet 54 godzin. Najkrótszy czas utrzymywania temperatury bez zasilania mają chłodziarki z komorą zamrażania, a najdłuższy – zwykłe zamrażalki.

Parametrem godnym uwagi jest zdolność zamrażania lodówki, czyli zdolnością osiągnięcia przez lodówkę najniższej temperatury dla określonej ilości produktów spożywczych. Może wynosić od 2 do nawet 25 kg. Najlepszą zdolność zamrażania mają zamrażalki skrzyniowe. Dobra lodówka powinna mieć zdolność zamrażania wyższą niż 5 kg. Czynnik chłodzący użyty lodówce to zwykle nasycony węglowodór organiczny (R600a), w zasadzie nieszkodliwy dla środowiska i bardziej wydajny energetycznie niż inne czynniki chłodzące, oznaczone jako R134a lub R12. Przy wyborze lodówki przyjrzyjmy się liczbie agregatów i termostatów. Warto podkreślić, że we wszystkich typach urządzeń chłodniczych może występować rozwiązanie, składające się z jednego agregatu i jednego termostatu. Jest to rozwiązanie najmniej skomplikowane, ale ma pewne wady. W chłodziarko-zamrażalkach jeden termostat pozwala na regulację temperatury tylko w komorze chłodniczej, a w zamrażalce będzie ona stała. Dwa agregaty znoszą owe ograniczenie, dając nawet możliwość wyłączenia komory, z której nie korzystamy. Dodatkowym atutem zastosowania dwóch agregatów jest możliwość mrożenia większej ilości produktów jednocześnie oraz zabezpieczenie urządzenia na wypadek awarii. W takim przypadku zawsze jedna komora pozostaje sprawna. Wadą dwóch agregatów jest możliwość dwukrotnie większej liczby awarii oraz zwykle wyższa cena lodówki. Ostatnim parametrem, który ważny jest przy wyborze lodówki, jest poziom hałasu. Tu również występuje klasyfikacja literowa, od A (poziom do 25 dB) do N (poziom powyżej 65 dB). Cichymi lodówkami są urządzenia wytwarzające hałas poniżej 45 dB. Większość urządzeń chłodniczych charakteryzuje się właśnie takim poziomem hałasu.

Lodówki mogą różnić się pomiędzy sobą pełnionymi funkcjami, także tymi o charakterze dodatkowym. Nie tylko więc parametry świadczą o tym, że wybrany model urządzenia chłodniczego będzie dla nas odpowiedni. Warto zwrócić uwagę także na funkcjonalność lodówki, aby wiedzieć, czy spełni ona nasze oczekiwania. Do najważniejszych funkcji, jakie mogą być przypisane urządzeniom chłodniczym, należą: system delikatnego zamykania drzwi, np. SoftClose, Soft System; system Antyfinger Print, chroniący obudowę urządzenia przed pozostawianiem nieestetycznych śladów; tryb automatycznego usuwania szronu w komorze chłodzącej; System No Frost (brak osadzającego się szronu i lodu w lodówce); system Multi-Airflow, wymuszony obieg powietrza wyrównujący temperaturę we wnętrzu urządzenia, który pozwala na utrzymanie świeżości żywności; funkcja szybkiego zamrażania; funkcja wakacyjna, utrzymująca niską temperaturę w lodówce i zużywająca niewiele energii.

Nie bez znaczenia przy zakupie lodówki pozostaje dla klienta jej wyposażenie, do którego zalicza się sposób sterowania temperaturą (ręczny lub automatyczny – elektroniczny, pozwalający na precyzyjne ustawienie temperatury), możliwość obustronnego montowania drzwi (przekładane rączki), rodzaj półek w chłodziarce (szklane, żeberkowe), regulacja wysokości półek, półki specjalne (np. na wino), rodzaj szuflad w zamrażalce (pełne, żeberkowe), rodzaj półek umieszczonych na drzwiach i możliwość regulacji ich wysokości (balkoniki, pojemnik na jajka lub drobne przedmioty), rodzaj specjalistycznych komór do dłuższego przechowywania żywności (panuje w nich niższa temperatura i stała wilgotność), powłoka antybakteryjna, rodzaj kostkarki do lodu (zewnętrzna lub wewnętrzna, przy czym zewnętrzna kostkarka obniża klasę energetyczną lodówki), taca do zamrażania owoców lub warzyw, dyktafon, barek, a nawet komputer.

Popularni producenci lodówek i ich produkty

Najbardziej popularnymi producentami lodówek są firmy Zanussi, Whirlpool, Amica, Ardo, Baumatic, Electrolux, Indesit, Gorenje, Bosch, Liebherr, Samsung, Sharp, Ariston, AEG, Candy, Mastercook. Tanią chłodziarkę można kupić za 400 zł, jest to model Ravanson LK-40. Zamrażalkę nabędziemy już od 600 zł, np. MPM Product 75-ZS-04. Ceny chłodziarko-zamrażalek zaczynają się od pułapu 700 zł, czego przykładem jest Amica FD222.3. Najdroższe są chłodziarko-zamrażalki typu French Door, które mogą kosztować powyżej 4500 zł, np. Sharp SJ-F72PVSL.

Najczęściej zadawane pytania przed zakupem

  • Ile osób będzie korzystało z lodówki?

    Od tego zależy bowiem wybór wśród różnych pojemności. Przyjmuje się, że optymalną pojemnością części chłodzącej na jedną osobę jest 80-100 l. Na każdą następną osobę należy doliczyć dodatkowe 30 l.

  • Czy zamierzasz zamrażać większe ilości żywności?

    Im więcej produktów chcemy mrozić, tym większa musi być pojemność zamrażalnika, wynosząca w chłodziarkach od 3 do 25 l, w chłodziarko-zamrażalkach od 30 do 220 l, a w zamrażalkach od 38 do 600 l. Wieloosobowa rodzina potrzebuje zamrażalnika o pojemności minimalnej 50 l.

  • Jak wiele masz miejsca w kuchni na lodówkę?

    Przy bardzo małej kuchni nie można zdecydować się na wielką, kilkudrzwiową chłodziarko-zamrażalkę, ponieważ nie będzie ona miała tam racji bytu.

Podsumowanie

Kupując lodówkę koniecznie musimy wziąć pod uwagę parametry techniczne, zwłaszcza klasę energetyczną i klimatyczną, poziom hałasu, pojemność, zdolność zamrażania, liczbę agregatów i termostatów, a także wyposażenie i funkcje, jakie spełnia dana chłodziarka.

Podobne poradniki


Strona wygenerowana 2014-11-28 20:10:13, .21