Jak wybrać grill?

Spotkania na świeżym powietrzu przy grillu wiosną, latem, czy wczesną jesienią, są uznawane za sport narodowy Polaków. Lubimy spędzać czas z przyjaciółmi i rodzinom, w ogrodzie, jedząc smakowite dania z grilla. Najpierw jednak trzeba posiadać grill, aby móc urządzać takie przyjęcia. Na co zwracać uwagę przy wyborze grilla, gdzie go kupować i za jaką cenę? Cóż, wybór jest ogromny. Mamy bowiem grille proste, wręcz prymitywne, w kształcie pudełeczka z aluminiowej folii, a także skomplikowane olbrzymie grille na kółkach, mogące pomieścić na ruszcie co najmniej kilkanaście kilogramów kiełbasy. Wybór grilla powinien być uzależniony od potrzeb kupującego i jego rodziny oraz jego indywidualnych możliwości finansowych, jako że grille w formie rozbudowanej wcale nie należą do najtańszych sprzętów.

Na skróty...

Ważne parametry i funkcje grillów

grill - jak wybrać?

Wyróżnia się cztery podstawowe rodzaje grillów, które zostały wyodrębnione ze względu na typ zastosowanego paliwa: gazowe, elektryczne, węglowe i opalane drewnem. Grille gazowe mogą być zasilane gazem ziemnym i gazem propan butan z butli gazowej. Tak wymieniliśmy dwa typy grilli gazowych. Pierwsze z nich wymagają wolnego dostępu do instalacji gazowej, dlatego też najlepiej sprawdzają się w otwartych kuchniach ogrodowych, do których poprowadzona jest wspominana instalacja. Takie kuchnie cieszą się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych, więc można przypuszczać, że pojawią się one z czasem także i w Polsce. Grille działające na gaz z butli są mobilne, można je używać w każdym miejscu, w którym przyjdzie nam na to ochota, także w plenerze. Grille gazowe działają w podobny sposób jak grille węglowe. Zaleca się, aby gazowe płomienie nie ogrzewały w sposób bezpośredni rusztu. Niektóre modele grilli gazowych posiadają specjalne osłony palników, dzięki którym ciepło zostaje w sposób równomierny rozprowadzony po ruszcie. Identyczną rolę jak rozżarzone kawałki węgla drzewnego spełniają w tych grillach kamienie lawy wulkanicznej. Jeśli kupujesz grill gazowy, najlepiej wybierz model posiadający co najmniej dwa palniki z regulowaną siłą płomienia. Atutem grilli gazowych jest łatwość obsługi, bezproblemowe rozpalanie i kontrolowanie temperatury grillowania. Grill tego typu jest też bardziej ekonomiczny w zastosowaniu.

Grille elektryczne działają dzięki zasilaniu z sieci. Mogą być jedno lub dwustrefowe. Dwustrefowe grille elektryczne są w stanie grillować potrawy z dwóch stron jednocześnie, zaś jednostrefowe – wyłącznie z jednej strony, tak jak w tradycyjnych grillach. Mamy tu do wyboru bardzo dużo typów grilli, różniących się między sobą formą i rozmiarami. Wyróżnić można małe, prostokątne grille o niewielkiej mocy, a także profesjonalne kombajny, posiadające kilka rusztów. Minusem grilli elektrycznych jest wymóg dostępu do sieci energetycznej. Powoduje to, że mogą być one zastosowane w mieszkaniach, restauracjach albo przydomowych ogródkach i campingach, ale jeśli istnieje możliwość podpięcia do sieci.

Grille węglowe, nazywane również tradycyjnymi, są liderem sprzedaży tychże urządzeń. Być może przyczyną takiej sytuacji jest to, że jest bardzo szeroka dostępność form i rodzajów grilli węglowych. Mamy niewielkie, jednorazowe Hitachi, grille kuliste, a także ogromne murowane grille o charakterze stacjonarnym. Podstawową ich zaletą jest niezależność od sieciowych źródeł energii, bowiem są zasilane węglem. Aby rozpalić ogień z węgla potrzebna będzie jeszcze odpowiednia podpałka.

Ostatnim typem są grille opalane drewnem, które są dużymi urządzeniami, na ogółu murowanymi. Są one ze względu na swe spore gabaryty, mało mobilne. Grill opalany węglem może być połączony z wędzarniom. Doskonale sprawdzi się do przyrządzania barbeque i wędzenia ryb.

Kupując grill, niezależnie od prezentowanego rodzaju, należy zwrócić uwagę na jego szczególne parametry, do których zalicza się powierzchnię rusztu i moc. Nie bez znaczenia przy wyborze grilla ma jego budowa i prezentowane wyposażenie dodatkowe.

Podstawowym parametrem każdego grilla jest powierzchnia rusztu, która powinna być dopasowana do własnych potrzeb użytkownika. Im większą mamy rodzinę czy większą grupę znajomych, tym powierzchnia rusztu naszego grilla powinna być automatycznie większa. Za pomocą największych grilli jesteśmy w stanie przygotować wiele porcji kiełbasy w krótkim czasie.

Moc grilla jest istotna, ale tylko w przypadku sprzętów elektrycznych. Określona jest ona w watach i kilowatach. Najsłabsze grille elektryczne mają niewiele powyżej 1000 W mocy, a profesjonalne sprzęty mogą charakteryzować się nawet mocą rzędu 5 kW.

Nie bez znaczenia przy wyborze grilla jest jego budowa. Najprostsze w tym względzie są grille typu Hitachi, które są wysoce mobilne. Zbudowane są na bazie prostokąta, posiadają dosyć płytkie palenisko i ruszt. Decydując się na grill Hitachi wybieramy wersję dla mało wymagających klientów. Przy takimi grillu trzeba zwrócić uwagę na to, czy można regulować wysokość rusztu.

Drugim typem grilli wyróżnionych według ich budowy, są grille kuliste, które powstały po raz pierwszy w fabryce Weber Brother Metal Works. Grill kulisty posiadający przykrywkę jest mobilny w tym samym stopniu co grille prostokątne, ale daje większe możliwości zastosowania. Można w nim zaaranżować strefy o różnych temperaturach. Im dalej na ruszcie od środka, tym temperatura będzie niższa. Duże grille kuliste dają nawet możliwość upieczenia całego kurczaka.

Specjalistyczne grillowędzarnie przypominają swą budową kuchnie polowe, bowiem są one skonstruowane na bazie przyczepek lub nawet przyczep, które mogą być śmiało holowane przez samochód.

Bardzo ważne przy wyborze grilla jest to, z czego jest on zbudowany. Wyróżniamy grille wykonane z takich materiałów jak nierdzewna stal, chromowana stal, żeliwo i aluminium. Warto wspomnieć o ciekawym typie tychże sprzętów, a mianowicie o grillach ceramicznych, które są wysoce wytrzymałe, doskonale utrzymują temperaturę, zużywają mało węgla, ale ich zdecydowaną wadą jest cena – są bardzo drogie.

Oglądając grill, który chcemy kupić, sprawdźmy jego nóżki i kółeczka. Palenisko grilla w każdym przypadku musi być stabilne, niezależnie od tego, na jakim podłożu stoi grill. Kółka i nóżki muszą być zatem wykonane z porządnych materiałów, dobrze dopasowane i przykręcone. Warto jest przeciągnąć upatrzony obiekt po sklepie.

Do grilla na ogół dołączane jest dodatkowe wyposażenie, które jest bardzo przydatne podczas przyrządzania potraw. Akcesoria do grilla sprawiają, że stanie się on o wiele bardziej funkcjonalnym urządzeniem. Do takiego wyposażenia można zaliczyć: rożno obrotowe, patelnie i tacki, kamienie do pizzy, dostawiane ruszty i stojaki, kosze do węgla i brykietu, przenośne termometry, kamienie lawy wulkanicznej.

Popularni producenci grillów i ich produkty

Tak zwane, bezfirmowe grille kupić można już za 10 zł, ale niska cena przekłada się również na bardzo niską jakość grilla. Jest to w zasadzie sprzęt jednorazowego użytku. Jeśli ktoś jednak na wyjeździe na camping kupuje grill za 10 zł, nie będzie musiał wieźć go do domu. Może go wyrzucić do kosza po kilkudniowym użytkowaniu. Dla osób bardziej wymagających zaleca się zakup grilla wykonanego z bardziej solidnych materiałów, ale i droższego. Marki producentów grilli, które warto polecić to:

  • Weber
  • Broil King
  • Campingaz
  • Cadac
  • Elektrolux
  • Sagaform
  • Big Green Egg
  • Barbecook
  • Najdroższe są grillowędzarnie o profesjonalnym charakterze. Model Smoker King to profesjonalna platforma grillowędzarni, opalana drewnem, która niestety kosztuje ponad 10 000 zł. Jednakże za grill węglowy Stemplariusz A 040 zapłacimy zaledwie 18 zł.

    Najczęściej zadawane pytania przed zakupem

    • Gdzie zamierzasz grillować?

      Jeśli chcesz używać swojego grilla najczęściej w plenerze, powinieneś wybrać lekki, mobilny grill, który bez problemu sprawdzi się w każdej sytuacji. Ważne jest, aby taki grill zajmował jak najmniej miejsca. Rozwiązaniem może być Grilliput, czyli turystyczny grill firmy Nuardis GmbH. Kosztuje 150 zł, a złożony można schować do kieszeni w plecaku. Jeśli chcemy grillować na balkonie, kupmy model z uchwytami, które pozwolą na jego przymocowanie na barierce, jak doniczkę. Można też zdecydować się na grill elektryczny, choć sąsiedzi będą na pewno narzekać na dym i zapachy dochodzące z naszego balkonu. Grillowanie stacjonarne, np. w ogrodzie, pozwala na wykorzystanie grilla murowanego, gazowego, elektrycznego, węglowego lub grillowędzarni.

    • Jak wiele osób będzie jadło na raz potrawy z grilla?

      Jeśli chcemy przyrządzać posiłki z grilla dla dwudziestu osób, powinniśmy mieć do dyspozycji grill ze średnicą rusztu wynoszącą nie mniej niż 40 cm. Powierzchnia grilla każdorazowo powinna być przystosowana do naszych potrzeb. Na większe przyjęcia dobrym rozwiązaniem są grille gazowe o potężnej powierzchni, mieszczącej jednorazowo nawet kilkadziesiąt porcji.

    • Czy chcesz jedynie przyrządzać potrawy na grillu, czy też interesuje Cię robienie barbeque, a nawet wędzenie?

      Tradycyjne grillowanie można wykonać przy użyciu nawet tych najprostszych i najtańszych grilli. Z kolei do zrobienia barbeque czy wędzenia, będziemy potrzebować specjalistycznej grillowędzarni.

    Podsumowanie

    Grillowanie to wspaniała rozrywka dla wszystkich – całych rodzin i grup znajomych. Nawet nie wydając wielkich pieniędzy jesteśmy w stanie urządzić przyjęcie na swieżym powietrzu, gdzie w roli głównej wystąpią potawy z grilla.

    Podobne poradniki


    Strona wygenerowana 2014-09-23 16:21:26, .22