 Potrawy przyrządzane na kolację wigilijną oparte są głównie na zbożach, maku, grzybach, rybach, kapuście itp. Trudno jest wymienić katalog wszystkich, tradycyjnych posiłków w czasie Wigilii. Zestaw potraw, który podawany jest w ten uroczysty dzień zależy w dużej mierze od regionu i tradycji rodzinnych, jakie zachowały się w danym domu. Wedle tradycji, na stole wigilijnym powinny znaleźć się płody ziemi. Oprócz tego, wigilijna kolacja powinna składać się z dwunastu dań. Uczestnicy wieczerzy powinni spróbować każdej potrawy, ponieważ jest to dobra wróżba na nadchodzący nowy rok.
Potrawy przyrządzane na kolację wigilijną oparte są głównie na zbożach, maku, grzybach, rybach, kapuście itp. Trudno jest wymienić katalog wszystkich, tradycyjnych posiłków w czasie Wigilii. Zestaw potraw, który podawany jest w ten uroczysty dzień zależy w dużej mierze od regionu i tradycji rodzinnych, jakie zachowały się w danym domu. Wedle tradycji, na stole wigilijnym powinny znaleźć się płody ziemi. Oprócz tego, wigilijna kolacja powinna składać się z dwunastu dań. Uczestnicy wieczerzy powinni spróbować każdej potrawy, ponieważ jest to dobra wróżba na nadchodzący nowy rok. Barszcz czerwony z uszkami lub pasztecikami – barszczyk gotowany jest na maśle, a uszka koniecznie muszą mieć farsz grzybowo-kapuściany.
Zupa grzybowa – najczęściej podawana z łazankami.
Zupa rybna – interesująca potrawa wigilijna, która jednak pojawia się w niewielu domach na Wigilii.
Zupa owocowa – jest to po prostu kompot ugotowany z suszonych gruszek, śliwek, jabłek itp., podany na gorąco z kluskami.
Biały żur – musi być w postnej wersji, a więc wykluczone jest gotowanie wywaru na wędzące, czy też na kiełbasie.
Smażony karp, pstrąg i inne ryby – karp jest narodową, wigilijną potrawą Polaków, ale obok niego często na stołach wigilijnych można zobaczyć i inne, smażone w mące na tłuszczu, ryby morskie i słodkowodne.
Ryby w galarecie – w tej roli również może wystąpić karp.
Kapusta z grochem lub kapusta z grzybami.
Pierogi z kapustą i grzybami lub samą kapustą.
Kasza z suszonymi grzybami.
Fasola typu „Jaś” z suszonymi śliwkami.
Paszteciki z kapustą lub z kapustą i grzybami.
Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym.
Kluski z makiem, cukrem i miodem, tzw. kutia.
Chałka z kompotem z suszonych owoców.