Potrawy Wigilijne

Wigilia Świąt Bożego Narodzenia obchodzona jest każdego roku dokładnie 24 grudnia. Jest to dzień bardzo ważny dla wszystkich katolików. Święta Bożego Narodzenia są bardzo radosne i pogodne. Tradycją kultywowaną przez niemalże wszystkich Polaków, jest wieczerza wigilijna. W ten dzień wszystkich wierzących tradycyjnie obowiązuje post, stąd też na stołach w czasie Wigilii na próżno można szukać mięs czy wędlin.

Na skróty...

O potrawach wigilijnych

Potrawy wigilijnePotrawy przyrządzane na kolację wigilijną oparte są głównie na zbożach, maku, grzybach, rybach, kapuście itp. Trudno jest wymienić katalog wszystkich, tradycyjnych posiłków w czasie Wigilii. Zestaw potraw, który podawany jest w ten uroczysty dzień zależy w dużej mierze od regionu i tradycji rodzinnych, jakie zachowały się w danym domu. Wedle tradycji, na stole wigilijnym powinny znaleźć się płody ziemi. Oprócz tego, wigilijna kolacja powinna składać się z dwunastu dań. Uczestnicy wieczerzy powinni spróbować każdej potrawy, ponieważ jest to dobra wróżba na nadchodzący nowy rok.

Typowe potrawy wigilijne

  • Barszcz czerwony z uszkami lub pasztecikami – barszczyk gotowany jest na maśle, a uszka koniecznie muszą mieć farsz grzybowo-kapuściany.

  • Zupa grzybowa – najczęściej podawana z łazankami.

  • Zupa rybna – interesująca potrawa wigilijna, która jednak pojawia się w niewielu domach na Wigilii.

  • Zupa owocowa – jest to po prostu kompot ugotowany z suszonych gruszek, śliwek, jabłek itp., podany na gorąco z kluskami.

  • Biały żur – musi być w postnej wersji, a więc wykluczone jest gotowanie wywaru na wędzące, czy też na kiełbasie.

  • Smażony karp, pstrąg i inne ryby – karp jest narodową, wigilijną potrawą Polaków, ale obok niego często na stołach wigilijnych można zobaczyć i inne, smażone w mące na tłuszczu, ryby morskie i słodkowodne.

  • Ryby w galarecie – w tej roli również może wystąpić karp.

  • Kapusta z grochem lub kapusta z grzybami.

  • Pierogi z kapustą i grzybami lub samą kapustą.

  • Kasza z suszonymi grzybami.

  • Fasola typu „Jaś” z suszonymi śliwkami.

  • Paszteciki z kapustą lub z kapustą i grzybami.

  • Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym.

  • Kluski z makiem, cukrem i miodem, tzw. kutia.

  • Chałka z kompotem z suszonych owoców.

Podsumowanie

Pomimo, że zgodnie z dzisiejszym prawem kościelnym, w Wigilię post już nie obowiązuje, to tradycja nakazuje, aby potrawy były jednak bezmięsne, a do ich przygotowania nie wykorzystywano tłuszczów zwierzęcych.

Podobne poradniki


Strona wygenerowana 2024-04-25 08:32:11, 120