Potrawy przyrządzane na kolację wigilijną oparte są głównie na zbożach, maku, grzybach, rybach, kapuście itp. Trudno jest wymienić katalog wszystkich, tradycyjnych posiłków w czasie Wigilii. Zestaw potraw, który podawany jest w ten uroczysty dzień zależy w dużej mierze od regionu i tradycji rodzinnych, jakie zachowały się w danym domu. Wedle tradycji, na stole wigilijnym powinny znaleźć się płody ziemi. Oprócz tego, wigilijna kolacja powinna składać się z dwunastu dań. Uczestnicy wieczerzy powinni spróbować każdej potrawy, ponieważ jest to dobra wróżba na nadchodzący nowy rok. Barszcz czerwony z uszkami lub pasztecikami – barszczyk gotowany jest na maśle, a uszka koniecznie muszą mieć farsz grzybowo-kapuściany.
Zupa grzybowa – najczęściej podawana z łazankami.
Zupa rybna – interesująca potrawa wigilijna, która jednak pojawia się w niewielu domach na Wigilii.
Zupa owocowa – jest to po prostu kompot ugotowany z suszonych gruszek, śliwek, jabłek itp., podany na gorąco z kluskami.
Biały żur – musi być w postnej wersji, a więc wykluczone jest gotowanie wywaru na wędzące, czy też na kiełbasie.
Smażony karp, pstrąg i inne ryby – karp jest narodową, wigilijną potrawą Polaków, ale obok niego często na stołach wigilijnych można zobaczyć i inne, smażone w mące na tłuszczu, ryby morskie i słodkowodne.
Ryby w galarecie – w tej roli również może wystąpić karp.
Kapusta z grochem lub kapusta z grzybami.
Pierogi z kapustą i grzybami lub samą kapustą.
Kasza z suszonymi grzybami.
Fasola typu „Jaś” z suszonymi śliwkami.
Paszteciki z kapustą lub z kapustą i grzybami.
Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym.
Kluski z makiem, cukrem i miodem, tzw. kutia.
Chałka z kompotem z suszonych owoców.