Jesteś tutaj  ›  Książki i podręczniki ›  Książki ›  Książki tematyczne ›  Książki Kulinarne ›  Kuchnie świata ›  Kuchnia chińska - Katarzyna Pospieszyńska (ŚNT)

Kuchnia chińska - Katarzyna Pospieszyńska (ŚNT) (nr aukcji: 5974306)

Kuchnia chińska - Katarzyna Pospieszyńska (ŚNT) Wyświetleń: 1834 razy Informacje podstawowe

  • Towar:Używany

  • Ilość sztuk:1 z 1

  • Lokalizacja:

  • Dodatkowe informacje:Wysyłka za granice
Opłata z góry

  • List polecony ekonomiczny9,50 zł
Opłata przy odbiorze

  • Przesyłka pobraniowa25,00 zł




Cena:  75,00 zł
AUKCJA ZAKOŃCZONA( 2016-06-22 16:05:00)
Zamówienie z obowiązkiem zapłaty



Sprzedający

Zaufany sprzedawca




Opis do aukcji

Kuchnia chińska - Katarzyna Pospieszyńska

Kuchnia chińska - Katarzyna Pospieszyńska

Tytuł mówi wszystko — książka zawiera ponad 200 (!) oryginalnych przepisów na potrawy kuchni chińskiej i dodatki do potraw poprzedzonych historią i opisem tradycji związanych z kuchnią chińską, po to, aby zachwycić Twoich gości…


Autorka przedstawia przepisy kulinarne z różnych rejonów Chin: Pekin, Szantung i Hopej, Syczuan, Środkowy bieg rzeki Jangcy, Dolny bieg rzeki Jangcy, Chiny Wschodnie, Kanton, Fukien, Chiny Południowo-Zachodnie, chińską kuchnię muzułmańską oraz przepisy na dania kilkuminutowe i spis chińskich dodatków do potraw.


Ze wstępu:
(…) Potrawy chińskie zdobywają świat. Turyści — przybywający do Chin coraz liczniej — podziwiają nie tylko starą kulturę, piękno krajobrazu, uprzejmość gospodarzy. Przedmiotem zachwytu bywa często miejscowa kuchnia — oryginalna i wyśmienita. Wobec wielkiego zainteresowania potrawami Państwa Środka pragnę zapoznać polskiego Czytelnika z regionalną kuchnią chińską, a także przekonać, że kuchnia ta należy do stosunkowo łatwych. (…)
(…) Potrawy chińskie dzielą się na dania towarzyszące ryżowi (Fan Tsai), czyli tzw. potrawy domowe, na dania towarzyszące winu (Cziu Tsai) — krótko smażone, pikantne, chrupiaces — oraz na dania wielkie (Ta Tsai), tj. pieczyste lub potrawy przygotowane na parze (…)
(…) W rozdziale
Potrawy kilkuminutowe podaję przepisy na niezwykle popularne w całych Chinach potrawy smażone, których zaletą jest bardzo krótki czas przyrządzania. Posiłek złożony z 2-3 dań można przygotować w 20-30 minut, a przy pewnej wprawie nawet krócej (…)
(…) Z bogatej kuchni chińskiej wybrałam potrawy, do których przyrządzenia używa się dostępnych na naszym rynku produktów oraz przypraw i które wydają się najbardziej odpowiadać naszym gustom.
Z rozmysłem podaję składniki oryginalne i zastępcze. Niektórzy bowiem mają w swoich przepastnych szufladach oryginalne przyprawy, inni natomiast nie pożałują trudu, by je zdobyć. Ci zaś, którzy nie mają takich możliwości, zechcą zapewne zapoznać się — choćby teoretycznie — z oryginalnymi składnikami kuchni chinskiej. (…)


Przepisy 183 potraw i 28 chińskich dodatków

20 barwnych fotografii

* Oprócz nazw polskich przytoczono nazwy kantońskie w pisowni polskiej i angielskiej. W książce zastosowano nazewnictwo kantońskie, ponieważ jest ono używane w większości książek kulinarnych i restauracji chińskich



Spis treści:
  • Przedmowa
  • Wstęp
  • I. Pekin
    • Zupa pikantno-kwaśna (Suan La Tang, Suan La Tang*)
    • Zupa pomidorowa po chińsku (Hsi Hung Szih Niu Dzou Tang, Hsi Hung Shih Niu Jou Tang)
    • Krem rybny trzaskający (Jii Jung Pai Nai Keng, Yu Yung Pai Nai Keng)
    • Kapusta chińska kwaśno-słodka (Tsu Liu Pai Tsai, Ts’u Liu Pai Ts’ai)
    • Kapusta duszona na czerwono (Hung Szao Pai Tsai, Hung Shao Pai Ts’ai)
    • Wołowina z rusztu po mongolsku (Kao Dzou, K’ao Jou)
    • Polędwica wieprzowa „laminowana” (Kuo Tieh Li Ci, Kuo Tieh Li Chi)
    • Wieprzowina z marchewką na czerwono (Lo Po Szao Dzou, Lo Po Shao Jou)
    • Wieprzowina duszona z imbirem (Tun Czu Dzou, Tun Chu Jou)
    • Jagnię w kociołku po pekińsku (Suan Jong Dzou, Suan Yong Jou)
    • Mięso jagnięcia smażone (Czung Pao Jang-Rou, Chung Pao Yang-Rou)
    • Karp smażony i duszony (Kan Szao Ci Ju, Kan Shao Chi Yu)
    • Paski rybne smażone (Czua Czao Jo Pień, Chua Chao Yů Pień)
    • Kura królewskiej faworyty (Hsiang Su Ju Ci, Hsiang Su Yu Chi)
    • Kurczak aromatyczny i chrupiący (Kuei Fei Ci, Kuei Fei Chi)
    • Kaczka po pekińsku (Peking Kao Ja, Peking K’ao Ya)
    • Zupa bankietowa
    • Lwie głowy (Sza Kuo Szih Tzu Tou, Sha Kuo Shih Tzu T’ou)
    • Złoty kwiat mięsny (Mu Hsu Dzou, Mu Hsu Jou)
    • Jabłka chrupiące (Pa Ssu Ping Kuo, Pa Ssu P’ing Kuo)
    • Lodowa góra owoców (Tsuan Ping Wan, Ts’uan Ping Wan)
  • II. Szantung i Hopej
    • Frytki chińskie (Czao Tu Tou Ssu, Ch’ao Tu Tou Ssu)
    • Kapusta koralowa (Szan Hu Pai Tsai, Shan Hu Pai Tsai)
    • Wołowina duszona z pomidorami (Hsi Hung Szih Men Niu Dzou, Hsi Hung Shih Men Niu Jou)
    • Karp słodko-kwaśny (Huang Ho Tang Tsu Li, Ju, Huang Ho T’ang T’su Li Yu)
    • Jabłka nadziewane kurczakiem (Ping-Kuo Ci, Ping-Kuo Chi)
  • III. Syczuan
    • Wieprzowina duszona na czerwono z kasztanami (Pan Li Szao Dzou, Pan Li Shao Jou)
    • Wołowina duszona pikantna (Sui Czu Niu Dzou, Sui Chu Niu Jou)
    • Wieprzowina gotowana i smażona (Hui Kuo Dzou, Hui Kuo Jou)
    • Cynaderki pikantne smażone według Kung-Po (Kung-Po Jao Kuai, Kung-Po Yao Kuai)
    • Kurczak pikantny z orzeszkami (Sui Mi Ci Ting, Sui Mi Chi Ting)
    • Pudding z kurczaka (Ko Ci, Ko Chi)
    • Złota pagoda z medalionów kurczaka (Czing Czien Ci Ta, Ching Chien Chi Ta)
    • Boczek smażony i pieczony z kiszoną kapustą (Szao Pai, Shao Pai)
    • Żeberka wieprzowe wędzone (Jen Hsun Pai Ku, Yen Hs’un P’ai Ku)
    • Kaczka chrupiąca aromatyczna (Hsiang Szu Ja, Hsiang Shu Ya)
    • IV. Środkowy bieg rzeki Jangcy
    • Wołowina o czterech smakach (Feng Czeng Niu Dzou, Feng Cheng Niu Jou)
    • Karp duszony w soi (Huang Men Ju, Huang Men Yu)
    • Kurczak błyskawiczny (Wen Szan Ci Ting, Wen Shan Chi Ting)
    • Makaron smażony (Czao Mi Fen, Chao Mi Fen)
    • Ryż gotowany na parze
  • V. Dolny bieg rzeki Jangcy
    • Grzyby nadziewane mięsem (Hsiang Ku Ho. Hsiang Ku Ho)
    • Rybne pulpety smażone i duszone (Czao Hun Ju Ku, Ch’ao Hun Yu Ku)
    • Sola duszona z wiosenną zieleniną (Sza Ju Tsai Tai, Sha Yu T’sai Tai)
    • Perły ryżowe z wieprzowiną (Czeńg Mi Fen Juan Tzu, Cheng Mi Fen Yiian Tzu)
  • VI. Chiny Wschodnie
    • Zupa z Shaoxing (Shaoxing Tang, Shaoxing Tang)
    • Kapusta z ryżem (Tsai Fan, Tsai Fan)
    • Żeberka wieprzowe w sosie (Ku Ciang Ju Ni, Ku Chiang Yu Ni)
    • Wieprzowina tung-po (Tung-Po Dzou, Tung-Po Jou)
    • Żeberka wieprzowe smażone (Ju Cza Pai Ku, Yu Cha P’ai Ku)
    • Szynka w miodzie (Ping-Tang Juan Ti, Ping-Tang Yuan Ti)
    • Golonka duszona na czerwono (Mi Cih Huo Czung, Mi Chih Huo Chung)
    • Żeberka wieprzowe z pieprzem i solą (Ciao Jen Pai Ku. Chiao Yen P’ai Ku)
    • Sałatka ze smażonej ryby (Pan Ju Kua, Pan Yu Kua)
    • Wiewiórczy ogon (Sung Szu Ju, Sung Shu Yu)
    • Śledź duszony na czerwono (Hung Szao Szih Ju, Hung Shao Shih Yu)
    • Kurczak w melonie z Suczou (Hsi Kua Ci, Hsi Kua Chi)
    • Kiełki fasoli z wieprzowiną (Tou Ja Tsai Czao Dzou Ssu, Tou Ya T’sai Ch’ao Jou Ssu)
    • Wiosenne szaleństwo (Tun Tsai Ho, Tun Tsai Ho)
  • VII. Kanton
    • Pierożki chrupiące w zupie (Mu Irh Hun Tun Tang, Mu Erh Hun Tun Tang)
    • Kapuśniak kantoński (Nai Ju Pai Tsai Tang, Nai Yu Pai Tsai Tang)
    • Zupa aksamitna z kurczakiem i kukurydzą (Ci Jung Szu Mi, Chi Yung Shu Mi)
    • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym (Ku Lao Dzou, Ku Lao Jou)
    • Żeberka duszone w soku owocowym (Kuo Cih Kuo Pai Ku, Kuo Chih Kuo Pai Ku)
    • Ryba gotowana na parze (Cing Czen Jo, Ching Chen Yu)
    • Pudding z kryształowej wieprzowiny (Siu Cing Ko Dzou, Sui Ching K’o Jou)
    • Kaczka z cytryną (Ming Mung Ja, Ming Mung Ya)
    • Kaczka duszona w cebuli (Tsung Ju Cia Hsiang, Ts’ung Yu Chia Hsiang)
    • Gołębie duszone w sokach owocowych (Hsi Tse Kuo Ju Ke, Hsi Tse’Kuo Yu K’e)
    • Kurczak w papilotach (Cih Pao Ci, Chih Pao Chi)
    • Kura kryształowa po kantońsku (Szui Cing Leng Keng Ci, Shui Ching Leng Chi)
    • Makaron smażony po kantońsku (Kuangtung Czao Mein, Kwangtung Chao Mein)
  • VIII. Fukien
    • Zupa z pulpetami rybnymi (Ju Tang, Yu Tang)
    • Zupa jarzynowa (Szu Tsai Tang, Shu Tsai Tang)
    • Kołduny z ciasta jaskółczego w zupie (Dzou Jen Tang, Jou Yen Tang)
    • Wieprzowina z Amoj (Tsa Li Dzou, Tsa Li Jou)
    • Ryba smażona z pastą winną (Cza Tsao Ju Kuai, Cha Tsao Yu Kuai)
    • Omlet— kwiat nadziewany (Sung Hua Dzou, Sung Hua Jou)
    • Ryba smażona z mięsem i jarzynkami (Czao Ju Ssu, Chao Yu Ssu)
    • Mięso z jagnięcia duszone na czerwono w sosie winnym (Kang Tsai Jang Dzou, Kang Tsai Yang Jou)
  • IX. Chiny Południowo-Zachodnie
    • Przekąska z Junnan (Kuo Ciao Mi Cien, Kuo’Ch’iao Mi Chien)
    • Kulki w szpinaku (Po Tsai Juan Tzu, Po Tsai Yuan Tzu)
    • Ryba solona i kwaśna z Kuejczou (Jen Suan Ju, Yen Suan Yu)
    • Kura gotowana na parze (Ci Kuo Ci, Ch’i Kuo Chi)
  • X. Chińska kuchnia muzułmańska
    • Wołowina gotowana w żółwim tempie (Wei Niu Dzou, Wei Niu Jou)
    • Polędwica wołowa smażona (Ho Cien Pao Dzou, Ho Chien Pao Jou)
    • Wołowina w cieście (Cza Niu Li Ci, Cha Niu Li Chi)
    • Kurczak duszony na biało (Pa San Pai, P’a San Pai)
  • XI. Potrawy kilkuminutowe
    • Potrawy z wołowiny
      • Wołowina z porami
      • Wołowina z papryką
      • Wołowina pikantna z marchewką
      • Wołowina z marchewką i groszkiem
      • Wołowina z zielonym groszkiem
      • Wołowina z kalafiorem
      • Wołowina z cebulą
      • Wołowina z groszkiem, cebulą i ryżem
      • Kotlety z mielonej wołowiny
      • Kotlety z wołowiny i ziemniaków
    • Potrawy z wieprzowiny
      • Wieprzowina z zieloną fasolką
      • Wieprzowina z papryką i selerem
      • Wieprzowina z pieczarkami i kapustą
      • Wieprzowina z makaronem
      • Wieprzowina ze świeżym ogórkiem
      • Wieprzowina z pekińską kapustą
      • Wieprzowina z kalarepą
      • Wieprzowina z czerwoną papryką
      • Wieprzowina z sosem śliwkowym
      • Wieprzowa „trylogia”
      • Kotlety schabowe z cebulą
    • Potrawy z kurczaka
      • Kurczak z wątróbką, pieczarkami i groszkiem
      • Kurczak z orzechami
      • Kurczak z zieloną fasolką
      • Kurczak z papryką według Kung-Po
      • Kurczak Hung Szao
      • Kurczak z szynką, pieczarkami i makaronem
      • Kurczak smażony
      • Kurczak smażony i duszony z cytryną
    • Potrawy z warzyw
      • Szpinak smażony
      • Kapusta smażona
      • Pory smażone
      • Seler smażony
      • Kalafior smażony
      • Fasolka smażona
      • Kapusta duszona na czerwono
      • Cukinia duszona
      • Kabaczek z mieloną wieprzowiną
      • Grzyby z mieloną wieprzowiną
      • Bakłażan i cukinia z mieloną wołowiną
      • Groszek z grzybami i mielonym mięsem
    • Zupy
      • Zupa bogów
      • Zupa ze szpinakiem
      • Zupa „nefryt”
      • Zupa wyśmienita
      • Zupa rybna
    • Potrawy z ryżu
      • Ryż gotowany na sypko
      • Ryż smażony z mięsem i pieczarkami
      • Ryż z kapustą i polędwicą
      • Ryż z fasolką i wołowiną
      • Ryż z kalafiorem, brukselką i mięsem
      • Ryż z rybą
      • Ryż z jarzynami
      • Ryż z mięsem mielonym i jarzynami
    • Potrawy z makaronu
      • Makaron smażony popularny
      • Makaron smażony z jarzynami
      • Makaron w zupie „śmietnik”
      • Makaron w zupie z mielonym mięsem
    • Potrawy z ryb
      • Ryba smażona i duszona z imbirem
      • Ryba smażona w sosie pekińskim
      • Ryba pikantna
      • Ryba w zupie jarzynowej
      • Ryba w zupie pieczarkowej
      • Ryba smażona z cebulą i jarzynami
      • Ryba w pikantnym sosie
    • Potrawy z jaj
      • Jaja smażone z jarzynami i słoninką
      • Jaja „pływające”
      • Kremik jajowy gotowany na parze
      • Jaja herbaciane
      • Jaja wędzone
  • XII. Spis chińskich dodatków
    • Bułeczki na parze (man tou, man tou)
    • Cebula dymka i pory
    • Glutaminian sodu (wi-tsin, ve-tsin)
    • Grzyby (doong gwoo, doong gwoo)
    • Imbir (giung, geung)
    • Woda imbirowa
    • Kapusta pekińska (bark czoi, bark choy)
    • Kapusta po syczuańsku (tsa tzai, tsa t’zai)
    • Kapusta solona kwaśna
    • Kapusta z alkoholem (pao tsai, pao t’sai)
    • Kasztany wodne (mar taj, mar tay)
    • Kiełki fasolowe (nagh czoi, nagh choy)
    • Liczi
    • Makaron (mien, mien)
    • Ogórki w sosie sojowym
    • Olej
    • Papryczki chili
    • Pędy bambusa (dook soon, dook soon)
    • Pięć przypraw (hiung lo fun, heung lo fun)
    • Placki mandaryńskie (po ping, po ping)
    • Rosół I
    • Rosół II
    • Sos hoisin (hoisin dziung, hoisin jeung)
    • Sos ostrygowy (hor jo, hor yo)
    • Sos sojowy
    • Sos śliwkowy (mui dziung, mui jeung)
    • Suszona skórka pomarańczy lub mandarynki
    • Szynka chińska
  • Skorowidz potraw



Gato
Seria: Świat na talerzu (ŚNT)
216 str., 140x205 str., oprawa miękka, format 135x200
Stan: b. dobry
Wyd.: Wydawnictwo Spółdzielcze „Samopomoc Chłopska”, Warszawa 1989
ISBN: 83-209-0536-2

Kupuj Zapraszam do licytacji: Kuchnia chińska - Katarzyna Pospieszyńska Kupuj

Pospieszynska Pospieszyński kuchnia chińska Azja azjatycka język słownik chiński Chiny Chińska Republika Ludowa poradniki kulinaria przepisy potrawy chiny China Chonese cooking cuisine Asia Asian, polska książka, polski, polskie książki, ksiazki, ksiazka, Polish books, book, Poland, polnische Buch Bucher Buecher Polen livre polonais Pologne

Stopka

Jeśli znajdziesz aukcję, która zakończyła się bez sprzedaży to spytaj czy oferowany przedmiot jest jeszcze dostępny.

Przeczytaj koniecznie kilka uwag na temat aukcji na stronie o mnie.

DODATKOWE UWAGI:
99,99% moich przedmiotów jest używanych, więc moga być w
idoczne jakieś ślady użytkowania (choć czasem mogą być w stanie niemal idealnym).


Kupując kilka przedmiotów płacisz za jedną przesyłkę!
(proszę wówczas o kontakt w celu ustalenia łącznych kosztów wysyłki)
.

FOREIGN BUYERS: Please read first the page "about me"!

 

Komentarze

Kuchnia chińska - Katarzyna Pospieszyńska (ŚNT)

Masz pytanie dotyczące oferty? Zadaj je sprzedającemu.

Polecane inne kategorie

Wątki na forum z działu Książki i podręczniki



Strona wygenerowana 2025-05-03 07:51:27, 120