Bądź zdrów - smacznego!: O odżywczych i leczniczych właściwościach roślin - Irena Gumowska
Bez względu na to czy ktoś jest jaroszem, czy woli mięso, powinien sobie uświadamiać, jak nieograniczone skarby tkwią w świecie roślin. Kiełki, kukurydza, cytryna, cebula, pomidory, słoneczniki, daktyle i inne rośliny zastosowane w kuchni w odpowiedni sposób nie tylko dodadzą smaku, ale pomogą na niektóre dolegliwości, w tym nie tylko żołądkowe.
Książka ta zawiera nie tylko liczne przepisy różnych potraw, ale również teksty opisujące ich pochodzenie i historię, skład chemiczny, właściwości smakowe i lecznicze,
Spis treści (główne rozdziały):
☯ Wstęp
☯ Skarby w ziarnie
☯ Sekrety kaszy gryczanej
☯ Płatki owsiane
☯ Słoneczniki - pełne słońca
☯ Dynia i jej cenne pestki
☯ Kukurydza i selen
☯ Groch i fasola - pełne białka
☯ Cytryny rosnące w oknie
☯ Pomarańcze najpiękniejsze
☯ Grejpfrut
☯ Jabłka i pektyny
☯ Czereśnie i artretyzm
☯ Owoce źródło witaminy C
☯ Borówki - smaczne i zdrowe
☯ Kawony i potas
☯ Pomidory pod każdą postacią
☯ Bakłażany i długowieczność
☯ Paprykę warto pokochać
☯ Ziemniaki nasze codzienne
☯ Czosnkowe czary
☯ Cebulowe łzy
☯ Chrzan pospolity
☯ Marchwiane bogactwa
☯ Czarna rzodkiew leczy łysych, a rzodkiewka - nadkwasotę
☯ Rodzina kapustnych
☯ Zieleniny - radość nie tylko dla oczu
☯ Zakończenie
144 str., oprawa twarda, format 145x220
Stan: b.dobry (-) delikatne przybrudzenia okładki
Wyd.: Wydawnictwo Watra, 1985
ISBN: 83-225-0080-7