Obsługa Java Skryptów w Twojej przeglądarce została wyłączona. Niektóre opcje Świstak.pl nie będą działać. Zobacz
pomoc .
Kuchnia regionalna wczoraj i dziś - Biruta Markuza
(nr aukcji:
57315452)
Wyświetleń:
788 razy
Informacje podstawowe
Towar: Używany
Ilość sztuk: 1 z
1
Lokalizacja:
Dodatkowe informacje: Wysyłka za granice
Opłata z góry
List polecony ekonomiczny 9,50 zł
Opłata przy odbiorze
Przesyłka pobraniowa 25,00 zł
Cena:
125,00 zł
AUKCJA ZAKOŃCZONA (
2016-06-24 00:05:00)
Zamówienie z obowiązkiem zapłaty
Sprzedający
Kuchnia regionalna wczoraj i dziś - Biruta Markuza-Bieniecka, Jan Piotr Dekowski
Kuchnia regionalna wczoraj i dziś - Biruta Markuza-Bieniecka, Jan Piotr Dekowski
Zbiór przepisów polskiej kuchni regionalnej. Podane przepisy z kuchni m in. pomorskiej, kaszubskiej, wielkopolskiej, świętokrzyskiej, warmińskiej, mazurskiej, podkarpackiej, śląskiej itd... każdy region Polski reprezentowany jest tu wraz ze swoimi charakterystycznymi regionalnymi przepisami kulinarnymi.
Spis treści:
…Wczoraj (Jan Piotr Dekowski)
Pożywienie w zróżnicowaniu regionalnym
Zwyczaje dzielenia się jadłem
Formy towarzyskie i obrzędowe przy jedzeniu
…Dziś (Biruta Markuza-Bieniecka)
Zupy
Żur po chłopsku (Białystok)
Żur po ropczycku
Żur częstochowski
Żur polski (Bydgoszcz)
Żur żeniaty I (Śląsk)
Żur żeniaty II (Bydgoszcz)
Żur sandomierski
Żur kielecki
Żur owsiany ze śmietaną i serem (Małopolska)
Żur zalewajka (Łódź)
Łódzka zalewajka
Zupa owsiana, czyli żur ze śledziem (Przemyśl)
Żur z maślanki lub serwatki (Opole)
Mnisi barszcz (Gdańsk)
Barszcz białostocki
Staropolski barszcz z rurą (Kraków)
Barszcz bieszczadzki
Barszcz czerwony na kwasie ogórkowym (Słupsk)
„Barszcz” na maślance (Rabka)
Barszcz na serwatce i żeberkach (Nowy Targ)
Barszcz małopolski
Barszcz zimny (Przemyśl)
Bełka (Małopolska)
Polewka kaszubska (Słupsk)
Kaszubska polewka z kminkiem
Polewka z maślanki
Polewka grzybowa po kaszubsku
Polewka z kaszy owsianej (Poznań)
Pitucha lub sekulatka (Małopolska)
Zupa z dyni (Grudziądz)
Zupa z konopi
Zupa fasolowa z suszonymi śliwkami (Przemyśl)
Zupa kminkowa (Kraków)
Zupa z brzadu (suszone owoce) (Kaszuby)
Zupa kaszubska
Grochówka „z ogonem” (Mazowsze)
Zupa ziemniaczana z grzybami po poznańsku
Zupa z fasoli i szczawiu (Warszawa)
Zupa karmelitańska (Przemyśl)
Zacierka zalesińska
„Cosnycanka” (Nowy Targ)
Kluski z marchwią lub dynią na mleku (Kaszuby)
Zupa mięsna po warmińsku
Zupa z wątroby (Białystok)
Zupa wolska (Łomża)
Polewka krakowska z gęsiej krwi
Czernina z golcami (Bydgoszcz)
Jusznik, czyli czernina (Łódź)
Czernina po mazowiecku
Żnińska zupa chlebowa
Gapia zupa (Kaszuby Wdzydzkie)
Rosół rybi (Kaszuby Wdzydzkie)
Polewka z ryb po kaszubsku
Krakowska zupa rybna
Zupa z węgorza (Olsztyn)
Zupa flisacka
Kapuśniak z Przemyśla
Staropolski kapuśniak po rzeszowsku
Kapuśniak po mazursku
Zarzutka kaszubska z kapusty kiszonej
Kwasówka (Przemyśl)
Kwasówka smołdzińska
Łódzki kapuśniak ze świeżej kapusty
Potrawy mięsne i półmięsne
Schab wieprzowy po śląsku
Schab po staropolsku (Słupsk)
Schab w kapuście po góralsku
Schab „Maurycy” (Gdańsk)
Schab sztygarski
Jaskółcze gniazda (Śląsk)
Garnuszek górniczy
Kotlety poznańskie z móżdżkiem
Kotlety szydłowieckie
Radomskie zrazy wieprzowe po kasztelańsku
Kotlety bielskie nadziewane
„Maczanka” krakowska
„Pokuczaj” (Białystok)
„Karmuszka” (Białystok)
Gruszki z mięsem i knedlami na sposób śląski
Wołowina po rzeszowsku w zapiekach
Wołowina szmurowana po kaszubsku
Pieczeń fromborska
Sztuka mięsa na sposób gdański
Pieczeń świętokrzyska
Polędwica faszerowana (Kielce)
Zrazy po wierzbicku
Bitki korzenne (Słupsk)
Zrazy słowińskie
Bitki dominikańskie (Gdańsk)
Zrazy wołowe po jędrzejowsku
Zrazy wołyńskie (Małopolska)
Wołyńskie zrazy cielęce (Małopolska)
Zraziki krakowskie
Gicz cielęca w cieście (Poznań)
Pieczeń cielęca z estragonem (Małopolska)
Skopowina (baranina) na dziko (Kraków)
Baranina z kiełem (włoską kapustą) (Kraków)
Kiełbaski kaszubskie
Dzyndzałki warmińskie
Wątroba po śląsku (Gliwice)
Kiełbasa gotowana w serwatce (Łopuszna)
Kiełbasa po łomżyńsku
Wyborne zemloki opolskie
Krwawa kiszka po białostocku
Krupnioki śląskie
Zrazy z boczku po częstochowsku
Bigos śląski z kluskami
Bigos z buraków (Małopolska)
Czerwone gołąbki (Gliwice)
Zielone gołąbki na zimno (Przemyśl)
Potrawy z drobiu i dziczyzny
Kurczak po radomsku
Kurczę po nidzicku
Kurczę po mazursku
Kurczak na dziko (Kielce)
Kurczę po polsku (Warszawa)
Kurczak z agrestem (Jarosław)
Zraz zawijany z kurczaka po suchedniowsku
Kętrzyńska zapiekanka z kury
Kaczka po pomorsku
Kaczka gotowana z nasturcją (Jarosław)
Kaczka świąteczna (Olsztyn)
Gęś lub kaczka z brukwią (Kaszuby)
Gęś po polsku (Kraków)
Gęś pieczona z kaszą krakowską (Kraków)
Gęś w czarnej podlewie (Warszawa)
Gęś wędzona na kwaśnicy (Łopuszna)
Półgęski (Bydgoszcz)
Okrasa kaszubska
Głuszec (Białystok)
Kuropatwa po staropolsku (Poznań)
Bażant po staropolsku (Warszawa)
Zając duszony ze śliwkami (Rzeszów)
Potrawka z zająca ze śmietaną (Rzeszów)
Kotlety z królika (Śląsk)
Potrawy z ryb i raków
Szczupak po mazursku
Szczupak w słoninie (Inowrocław)
Szczupak po rybacku (Olsztyn)
Szczupak lub karp po staropolsku (Kraków)
Pieczony karp (Gdańsk)
Karp po śląsku
Karp warmiński
Gulasz cygański (Olsztyn)
Kielecki przysmak z ryby
Lin po marynarsku (Warszawa)
Lin po kaszubsku w kwaszonej kapuście
Węgorz po tatarsku (Białystok)
Węgorz po elbląsku
Halibut w pikantnym sosie (Olsztyn)
Halibut po suchedniowsku
Morszczuk po kołobrzesku
Nadwiślańskie szaszłyki rybne
Filety z dorsza po warmińsku
„Wandzone ryby z polewką” (Kaszuby Wdzydzkie)
Ryba gotowana po wdzydzku
Prażone ryby (Kaszuby Wdzydzkie)
Naleśniki z farszem rybnym (Olsztyn)
Placuszki śledziowe (Tychy)
Kotlety ze śledzia z grzybami (Warszawa)
Ukleje w octowej zalewie po kaszubsku
Śledź po tatarsku (Białystok)
Śledź zawijany z grzybami (Białystok)
Śledź po polsku (Warszawa)
Śledź po bałtycku
Śledź po giżycku
Sałatka z wędzonego dorsza (Gdańsk)
Wędzony dorsz wykwintny (Gdańsk)
Ikra smażona (Kaszuby)
Wątroba z miętusa lub dorsza (Kaszuby)
Raki nadziewane kaszą jaglaną — specjał łowicki
Potrawy z jaj i twarogu
Jajecznica po chłopsku
Jajecznica białowieska
Jajecznica z ikrą
Prażnica (Kaszuby)
Prażnica z razowym chlebem
Omlet z jaj i tartych ziemniaków (Warszawa)
Jaja z czarną rzodkwią i sałatą (Warszawa)
Jaja w sosie wiosennym (Przemyśl)
Jaja w sosie myśliwskim (Warszawa)
Małdrzyki krakowskie
Mendrzyki z sera (Warszawa)
Ser smażony z masłem (Warszawa)
Ser gęsty do chleba (Sucha)
Gzik (Poznań)
Sałamacha (Małopolska)
Sery „podpuszczane” (Podhale)
Gomółki karpackie
Placuszki z twarogu i marchwi
Potrawy z mąki i kasz
Chleb wiejski żytni (Białostockie)
Chleb żytni parzony (Suwalszczyzna)
Kulasina lub kulasa (Nowy Targ)
Lemieszka małopolska z mąki
Prażucha lub lemieszka hreczana (Małopolska)
Zapiekanka z maki kukurydzianej i bryndzy (mamałyga) (Bieszczady)
Kluski małopolskie „pod pierzynką”
Placuszki bieszczadzkie
Małopolskie bliny gryczane z krwią
Babka gryczana (Łódź)
Buchty wielkopolskie
Pyzy wielkopolskie ze świeżymi grzybami
Pyzy poznańskie
Kluski na siarze (Rabka)
Jędrzejowskie kotlety z chleba
Knedle bułczane (Śląsk)
Szupenia (Małopolska)
Sumiszka (Małopolska)
Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami po warszawsku
Pierożki gryczane (Jasło)
Pierogi z Braniewa
Pierogi z kaszy gryczanej (Rzeszów)
Pierożki pieczone nadziewane ziemniakami i kaszą (Przemyśl)
Maczanki drożdżowe (Przemyśl)
Ostre bliny z płatków owsianych (Warszawa)
Kluski pieczone małopolskie
Kluski z kaszy gryczanej (Przemyśl)
Kaszka krakowska do rosołu
Kaszka krakowska na słodko po warszawsku
Kaszka krakowska zapiekana z naleśnikami
Potrawy z warzyw i grzybów
Szulmajster rychwaldzki, czyli spółka (Cieszyn)
Groch z kapustą (Śląsk)
Sałatka z młodej kapusty (Śląsk)
Knysze z kapustą (potrawa wschodnia)
Gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami (Przemyśl)
Parzybroda (Poznań)
Czerwona kapusta na winie (Przemyśl)
Zielona sałata ze słoniną (Łódź)
Sałata duszona (Warszawa)
Sałata faszerowana
Marchew po mazursku
Wołok (Małopolska)
Natyna (Małopolska)
Kalarepa nadziewana (Warszawa)
Brukiew nadziewana (Warszawa)
„Karpiele” na mleku (Zakopane)
Cebula w cieście (Warszawa)
Ogórki w mundurkach (Tychy)
Bliny selerowe (Warszawa)
Kluski z marchwi (Warszawa)
Chrzan z piernikiem (Warszawa)
Sos z głogu, czyli „heczepecze” (Przemyśl)
Ćwikła (Toruń)
Surojadki po białostocku
Gąski marynowane po warszawsku
Białostockie sałatki ze świeżych grzybów
Potrawy z ziemniaków
Prażucha łódzka
Chamula (Małopolska)
Hopka
Fitka
Lemieszka z ziemniaków (Małopolska)
Szadolce (Kaszuby)
Kluski „kudłate” (Podhale)
Łazanki (sulki) (Rabka)
Kluski ziemniaczane (Kaszuby)
Kiszki kaszubskie
Kaszubski placek z ziemniaków
Kaszubska kiszka ziemniaczana
Plince ziemniaczane (Olsztyn)
Łężnie bieszczadzkie
Plence kartoflane z drożdżami (Grudziądz)
Smażone ziemniaki z jabłkami (Małopolska)
Ziemniaki pieczone z żeberkami i jabłkami (Kraków)
Małopolskie obwarzanki ziemniaczane
Małopolskie zawijańce
Kluski śląskie
Rożki ziemniaczane (Białystok)
Kluski mazurskie z jajecznicą
Babka z kaszy gryczanej i ziemniaków (Warszawa)
Kluski pulchne z majerankiem (Warszawa)
Wypieki
Piernik toruński I
Piernik toruński II
Toruńskie katarzynki
Pierniki białe (klasztorne)
Toruński piernik bernardyński
Pierniczki toruńskie
Piernik warszawski
Piernik warszawski z mąki ziemniaczanej
Warszawskie pierniki chlebowe
Warszawski piernik bez miodu
Mazowiecki piernik z marchwi
Pierniki miętowe
Pierniki krakowskie
Krakowski piernik wojenny
Legnickie bomby piernikowe
Wrocławskie smakołyki, czyli wersja piernika śląskiego z marcepanem
Serca piernikowe
Mazurek krakowski
Mazurek orzechowy (Kraków)
Znakomity mazurek orzechowy (Warszawa)
Babka migdałowa
Babka kresowa
Warszawskie ciastka ze skwarek
Cieszyńskie pączki
Zozworki (Cieszyn)
Laseczki orzechowe (Cieszyn)
Kokoski (Cieszyn)
Placek poznański
Rogale wielkopolskie
Poznański rogal na Marcina
Przekładaniec (Przemyśl)
„Dziad-pakowaniec” (Hajnówka)
Kaszubski tort z fasoli
Kaszubski tort z marchwi
Desery i napoje
Kujawska zupa zimna
Budyń z piwa (Gniezno)
Śnieżki (Gniezno)
Kiesiel z dyni (Jarosław)
Kisiel karmelowy (Warszawa)
Kisiel z mąki owsianej (Lubelskie)
Deser z maki gryczanej (Kraków)
Żurawiny w cukrze (Jarosław)
Kujawski krem z makiem
Krajanka z fig lub daktyli (Gdańsk)
Deser z maku (Jarosław)
Legumina z dyni (Sandomierz)
Deser z razowego chleba (grzybek) (Kraków)
Grzybek z wiśni (Kraków)
Ser z gruszek (Bieszczady)
Zapiekanka sandomierska
Legumina krakowska
Kieleckie racuszki z owocami
Jabłka w koszulkach (Kraków)
Ambrozja jabłkowa (Kraków)
Flamy (Warszawa)
Sucha konfitura z tataraku (Przemyśl)
Domowe sago (Warszawa)
Sago zapiekane
Kwas z chleba i chmielu (Białystok)
Gdański kwas imbirowy
Kwas bursztynowy (Białystok)
Kwas cytrynowy (Gdańsk)
Napój z jałowca (Bieszczady)
Kaszubski kwas z „brzadu” i chleba
Piwo domowe (Nowy Targ)
Wino z głogu (Nowy Targ)
Wino z jeżyn (Łopuszna)
Wino z żyta (Nowy Targ)
Wino z tartych ziemniaków (Nowy Targ)
Miód zaprawiony sokiem z żurawin (Puszcza Zielona)
Potrawy okolicznościowe
Moczka (potrawa wigilijna śląska)
Makówki (potrawa wigilijna śląska)
Kutia małopolska
Mak na wigilię po warszawsku
Wigilijna zupa rybna Warszawa)
Wigilijne kluski z makiem po poznańsku
Kołatanka (Sucha)
Sodra (Nowy Targ)
Pascha na surowo (Przemyśl)
Pascha gotowana
Wielkanocna szynka w cieście po poznańsku
„Kołoc weselny z posypką” (Śląsk Opolski)
„Kołac” weselny (Podhale)
Gato
Seria:
164 str., oprawa miękka, format 120x190
Stan: b. dobry
Wyd.: Wydawnictwo Watra, 1978
ISBN: -
Zapraszam do licytacji:
Kuchnia regionalna wczoraj i dziś - Biruta Markuza-Bieniecka, Jan Piotr Dekowski
przepis przepisy kulinarne kucharskie kuchnia polska Polish cooking cuisine recipes, polska książka, polski, polskie książki, ksiazki, ksiazka, Polish books, book, Poland, polnische Buch Bucher Buecher Polen livre polonais Pologne
Masz pytanie dotyczące oferty? Zadaj je sprzedającemu.
Informacje o nas
Współpraca
Usługi
Polecamy
Strona wygenerowana 2025-05-02 07:20:45, 120