Jesteś tutaj  ›  Książki i podręczniki ›  Książki ›  Książki tematyczne ›  Książki Kulinarne ›  Kuchnie świata ›  Kuchnia regionalna wczoraj i dziś - Biruta Markuza

Kuchnia regionalna wczoraj i dziś - Biruta Markuza (nr aukcji: 57315452)

Kuchnia regionalna wczoraj i dziś - Biruta Markuza Wyświetleń: 788 razy Informacje podstawowe

  • Towar:Używany

  • Ilość sztuk:1 z 1

  • Lokalizacja:

  • Dodatkowe informacje:Wysyłka za granice
Opłata z góry

  • List polecony ekonomiczny9,50 zł
Opłata przy odbiorze

  • Przesyłka pobraniowa25,00 zł




Cena:  125,00 zł
AUKCJA ZAKOŃCZONA( 2016-06-24 00:05:00)
Zamówienie z obowiązkiem zapłaty



Sprzedający

Zaufany sprzedawca




Opis do aukcji

Kuchnia regionalna wczoraj i dziś - Biruta Markuza-Bieniecka, Jan Piotr Dekowski

Kuchnia regionalna wczoraj i dziś - Biruta Markuza-Bieniecka, Jan Piotr Dekowski

Zbiór przepisów polskiej kuchni regionalnej. Podane przepisy z kuchni m in. pomorskiej, kaszubskiej, wielkopolskiej, świętokrzyskiej, warmińskiej, mazurskiej, podkarpackiej, śląskiej itd... każdy region Polski reprezentowany jest tu wraz ze swoimi charakterystycznymi regionalnymi przepisami kulinarnymi.



Spis treści:
  • …Wczoraj (Jan Piotr Dekowski)
    • Pożywienie w zróżnicowaniu regionalnym
    • Zwyczaje dzielenia się jadłem
    • Formy towarzyskie i obrzędowe przy jedzeniu
  • …Dziś (Biruta Markuza-Bieniecka)
    • Zupy
      • Żur po chłopsku (Białystok)
      • Żur po ropczycku
      • Żur częstochowski
      • Żur polski (Bydgoszcz)
      • Żur żeniaty I (Śląsk)
      • Żur żeniaty II (Bydgoszcz)
      • Żur sandomierski
      • Żur kielecki
      • Żur owsiany ze śmietaną i serem (Małopolska)
      • Żur zalewajka (Łódź)
      • Łódzka zalewajka
      • Zupa owsiana, czyli żur ze śledziem (Przemyśl)
      • Żur z maślanki lub serwatki (Opole)
      • Mnisi barszcz (Gdańsk)
      • Barszcz białostocki
      • Staropolski barszcz z rurą (Kraków)
      • Barszcz bieszczadzki
      • Barszcz czerwony na kwasie ogórkowym (Słupsk)
      • „Barszcz” na maślance (Rabka)
      • Barszcz na serwatce i żeberkach (Nowy Targ)
      • Barszcz małopolski
      • Barszcz zimny (Przemyśl)
      • Bełka (Małopolska)
      • Polewka kaszubska (Słupsk)
      • Kaszubska polewka z kminkiem
      • Polewka z maślanki
      • Polewka grzybowa po kaszubsku
      • Polewka z kaszy owsianej (Poznań)
      • Pitucha lub sekulatka (Małopolska)
      • Zupa z dyni (Grudziądz)
      • Zupa z konopi
      • Zupa fasolowa z suszonymi śliwkami (Przemyśl)
      • Zupa kminkowa (Kraków)
      • Zupa z brzadu (suszone owoce) (Kaszuby)
      • Zupa kaszubska
      • Grochówka „z ogonem” (Mazowsze)
      • Zupa ziemniaczana z grzybami po poznańsku
      • Zupa z fasoli i szczawiu (Warszawa)
      • Zupa karmelitańska (Przemyśl)
      • Zacierka zalesińska
      • „Cosnycanka” (Nowy Targ)
      • Kluski z marchwią lub dynią na mleku (Kaszuby)
      • Zupa mięsna po warmińsku
      • Zupa z wątroby (Białystok)
      • Zupa wolska (Łomża)
      • Polewka krakowska z gęsiej krwi
      • Czernina z golcami (Bydgoszcz)
      • Jusznik, czyli czernina (Łódź)
      • Czernina po mazowiecku
      • Żnińska zupa chlebowa
      • Gapia zupa (Kaszuby Wdzydzkie)
      • Rosół rybi (Kaszuby Wdzydzkie)
      • Polewka z ryb po kaszubsku
      • Krakowska zupa rybna
      • Zupa z węgorza (Olsztyn)
      • Zupa flisacka
      • Kapuśniak z Przemyśla
      • Staropolski kapuśniak po rzeszowsku
      • Kapuśniak po mazursku
      • Zarzutka kaszubska z kapusty kiszonej
      • Kwasówka (Przemyśl)
      • Kwasówka smołdzińska
      • Łódzki kapuśniak ze świeżej kapusty
    • Potrawy mięsne i półmięsne
      • Schab wieprzowy po śląsku
      • Schab po staropolsku (Słupsk)
      • Schab w kapuście po góralsku
      • Schab „Maurycy” (Gdańsk)
      • Schab sztygarski
      • Jaskółcze gniazda (Śląsk)
      • Garnuszek górniczy
      • Kotlety poznańskie z móżdżkiem
      • Kotlety szydłowieckie
      • Radomskie zrazy wieprzowe po kasztelańsku
      • Kotlety bielskie nadziewane
      • „Maczanka” krakowska
      • „Pokuczaj” (Białystok)
      • „Karmuszka” (Białystok)
      • Gruszki z mięsem i knedlami na sposób śląski
      • Wołowina po rzeszowsku w zapiekach
      • Wołowina szmurowana po kaszubsku
      • Pieczeń fromborska
      • Sztuka mięsa na sposób gdański
      • Pieczeń świętokrzyska
      • Polędwica faszerowana (Kielce)
      • Zrazy po wierzbicku
      • Bitki korzenne (Słupsk)
      • Zrazy słowińskie
      • Bitki dominikańskie (Gdańsk)
      • Zrazy wołowe po jędrzejowsku
      • Zrazy wołyńskie (Małopolska)
      • Wołyńskie zrazy cielęce (Małopolska)
      • Zraziki krakowskie
      • Gicz cielęca w cieście (Poznań)
      • Pieczeń cielęca z estragonem (Małopolska)
      • Skopowina (baranina) na dziko (Kraków)
      • Baranina z kiełem (włoską kapustą) (Kraków)
      • Kiełbaski kaszubskie
      • Dzyndzałki warmińskie
      • Wątroba po śląsku (Gliwice)
      • Kiełbasa gotowana w serwatce (Łopuszna)
      • Kiełbasa po łomżyńsku
      • Wyborne zemloki opolskie
      • Krwawa kiszka po białostocku
      • Krupnioki śląskie
      • Zrazy z boczku po częstochowsku
      • Bigos śląski z kluskami
      • Bigos z buraków (Małopolska)
      • Czerwone gołąbki (Gliwice)
      • Zielone gołąbki na zimno (Przemyśl)
    • Potrawy z drobiu i dziczyzny
      • Kurczak po radomsku
      • Kurczę po nidzicku
      • Kurczę po mazursku
      • Kurczak na dziko (Kielce)
      • Kurczę po polsku (Warszawa)
      • Kurczak z agrestem (Jarosław)
      • Zraz zawijany z kurczaka po suchedniowsku
      • Kętrzyńska zapiekanka z kury
      • Kaczka po pomorsku
      • Kaczka gotowana z nasturcją (Jarosław)
      • Kaczka świąteczna (Olsztyn)
      • Gęś lub kaczka z brukwią (Kaszuby)
      • Gęś po polsku (Kraków)
      • Gęś pieczona z kaszą krakowską (Kraków)
      • Gęś w czarnej podlewie (Warszawa)
      • Gęś wędzona na kwaśnicy (Łopuszna)
      • Półgęski (Bydgoszcz)
      • Okrasa kaszubska
      • Głuszec (Białystok)
      • Kuropatwa po staropolsku (Poznań)
      • Bażant po staropolsku (Warszawa)
      • Zając duszony ze śliwkami (Rzeszów)
      • Potrawka z zająca ze śmietaną (Rzeszów)
      • Kotlety z królika (Śląsk)
    • Potrawy z ryb i raków
      • Szczupak po mazursku
      • Szczupak w słoninie (Inowrocław)
      • Szczupak po rybacku (Olsztyn)
      • Szczupak lub karp po staropolsku (Kraków)
      • Pieczony karp (Gdańsk)
      • Karp po śląsku
      • Karp warmiński
      • Gulasz cygański (Olsztyn)
      • Kielecki przysmak z ryby
      • Lin po marynarsku (Warszawa)
      • Lin po kaszubsku w kwaszonej kapuście
      • Węgorz po tatarsku (Białystok)
      • Węgorz po elbląsku
      • Halibut w pikantnym sosie (Olsztyn)
      • Halibut po suchedniowsku
      • Morszczuk po kołobrzesku
      • Nadwiślańskie szaszłyki rybne
      • Filety z dorsza po warmińsku
      • „Wandzone ryby z polewką” (Kaszuby Wdzydzkie)
      • Ryba gotowana po wdzydzku
      • Prażone ryby (Kaszuby Wdzydzkie)
      • Naleśniki z farszem rybnym (Olsztyn)
      • Placuszki śledziowe (Tychy)
      • Kotlety ze śledzia z grzybami (Warszawa)
      • Ukleje w octowej zalewie po kaszubsku
      • Śledź po tatarsku (Białystok)
      • Śledź zawijany z grzybami (Białystok)
      • Śledź po polsku (Warszawa)
      • Śledź po bałtycku
      • Śledź po giżycku
      • Sałatka z wędzonego dorsza (Gdańsk)
      • Wędzony dorsz wykwintny (Gdańsk)
      • Ikra smażona (Kaszuby)
      • Wątroba z miętusa lub dorsza (Kaszuby)
      • Raki nadziewane kaszą jaglaną — specjał łowicki
    • Potrawy z jaj i twarogu
      • Jajecznica po chłopsku
      • Jajecznica białowieska
      • Jajecznica z ikrą
      • Prażnica (Kaszuby)
      • Prażnica z razowym chlebem
      • Omlet z jaj i tartych ziemniaków (Warszawa)
      • Jaja z czarną rzodkwią i sałatą (Warszawa)
      • Jaja w sosie wiosennym (Przemyśl)
      • Jaja w sosie myśliwskim (Warszawa)
      • Małdrzyki krakowskie
      • Mendrzyki z sera (Warszawa)
      • Ser smażony z masłem (Warszawa)
      • Ser gęsty do chleba (Sucha)
      • Gzik (Poznań)
      • Sałamacha (Małopolska)
      • Sery „podpuszczane” (Podhale)
      • Gomółki karpackie
      • Placuszki z twarogu i marchwi
    • Potrawy z mąki i kasz
      • Chleb wiejski żytni (Białostockie)
      • Chleb żytni parzony (Suwalszczyzna)
      • Kulasina lub kulasa (Nowy Targ)
      • Lemieszka małopolska z mąki
      • Prażucha lub lemieszka hreczana (Małopolska)
      • Zapiekanka z maki kukurydzianej i bryndzy (mamałyga) (Bieszczady)
      • Kluski małopolskie „pod pierzynką”
      • Placuszki bieszczadzkie
      • Małopolskie bliny gryczane z krwią
      • Babka gryczana (Łódź)
      • Buchty wielkopolskie
      • Pyzy wielkopolskie ze świeżymi grzybami
      • Pyzy poznańskie
      • Kluski na siarze (Rabka)
      • Jędrzejowskie kotlety z chleba
      • Knedle bułczane (Śląsk)
      • Szupenia (Małopolska)
      • Sumiszka (Małopolska)
      • Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami po warszawsku
      • Pierożki gryczane (Jasło)
      • Pierogi z Braniewa
      • Pierogi z kaszy gryczanej (Rzeszów)
      • Pierożki pieczone nadziewane ziemniakami i kaszą (Przemyśl)
      • Maczanki drożdżowe (Przemyśl)
      • Ostre bliny z płatków owsianych (Warszawa)
      • Kluski pieczone małopolskie
      • Kluski z kaszy gryczanej (Przemyśl)
      • Kaszka krakowska do rosołu
      • Kaszka krakowska na słodko po warszawsku
      • Kaszka krakowska zapiekana z naleśnikami
    • Potrawy z warzyw i grzybów
      • Szulmajster rychwaldzki, czyli spółka (Cieszyn)
      • Groch z kapustą (Śląsk)
      • Sałatka z młodej kapusty (Śląsk)
      • Knysze z kapustą (potrawa wschodnia)
      • Gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami (Przemyśl)
      • Parzybroda (Poznań)
      • Czerwona kapusta na winie (Przemyśl)
      • Zielona sałata ze słoniną (Łódź)
      • Sałata duszona (Warszawa)
      • Sałata faszerowana
      • Marchew po mazursku
      • Wołok (Małopolska)
      • Natyna (Małopolska)
      • Kalarepa nadziewana (Warszawa)
      • Brukiew nadziewana (Warszawa)
      • „Karpiele” na mleku (Zakopane)
      • Cebula w cieście (Warszawa)
      • Ogórki w mundurkach (Tychy)
      • Bliny selerowe (Warszawa)
      • Kluski z marchwi (Warszawa)
      • Chrzan z piernikiem (Warszawa)
      • Sos z głogu, czyli „heczepecze” (Przemyśl)
      • Ćwikła (Toruń)
      • Surojadki po białostocku
      • Gąski marynowane po warszawsku
      • Białostockie sałatki ze świeżych grzybów
    • Potrawy z ziemniaków
      • Prażucha łódzka
      • Chamula (Małopolska)
      • Hopka
      • Fitka
      • Lemieszka z ziemniaków (Małopolska)
      • Szadolce (Kaszuby)
      • Kluski „kudłate” (Podhale)
      • Łazanki (sulki) (Rabka)
      • Kluski ziemniaczane (Kaszuby)
      • Kiszki kaszubskie
      • Kaszubski placek z ziemniaków
      • Kaszubska kiszka ziemniaczana
      • Plince ziemniaczane (Olsztyn)
      • Łężnie bieszczadzkie
      • Plence kartoflane z drożdżami (Grudziądz)
      • Smażone ziemniaki z jabłkami (Małopolska)
      • Ziemniaki pieczone z żeberkami i jabłkami (Kraków)
      • Małopolskie obwarzanki ziemniaczane
      • Małopolskie zawijańce
      • Kluski śląskie
      • Rożki ziemniaczane (Białystok)
      • Kluski mazurskie z jajecznicą
      • Babka z kaszy gryczanej i ziemniaków (Warszawa)
      • Kluski pulchne z majerankiem (Warszawa)
    • Wypieki
      • Piernik toruński I
      • Piernik toruński II
      • Toruńskie katarzynki
      • Pierniki białe (klasztorne)
      • Toruński piernik bernardyński
      • Pierniczki toruńskie
      • Piernik warszawski
      • Piernik warszawski z mąki ziemniaczanej
      • Warszawskie pierniki chlebowe
      • Warszawski piernik bez miodu
      • Mazowiecki piernik z marchwi
      • Pierniki miętowe
      • Pierniki krakowskie
      • Krakowski piernik wojenny
      • Legnickie bomby piernikowe
      • Wrocławskie smakołyki, czyli wersja piernika śląskiego z marcepanem
      • Serca piernikowe
      • Mazurek krakowski
      • Mazurek orzechowy (Kraków)
      • Znakomity mazurek orzechowy (Warszawa)
      • Babka migdałowa
      • Babka kresowa
      • Warszawskie ciastka ze skwarek
      • Cieszyńskie pączki
      • Zozworki (Cieszyn)
      • Laseczki orzechowe (Cieszyn)
      • Kokoski (Cieszyn)
      • Placek poznański
      • Rogale wielkopolskie
      • Poznański rogal na Marcina
      • Przekładaniec (Przemyśl)
      • „Dziad-pakowaniec” (Hajnówka)
      • Kaszubski tort z fasoli
      • Kaszubski tort z marchwi
    • Desery i napoje
      • Kujawska zupa zimna
      • Budyń z piwa (Gniezno)
      • Śnieżki (Gniezno)
      • Kiesiel z dyni (Jarosław)
      • Kisiel karmelowy (Warszawa)
      • Kisiel z mąki owsianej (Lubelskie)
      • Deser z maki gryczanej (Kraków)
      • Żurawiny w cukrze (Jarosław)
      • Kujawski krem z makiem
      • Krajanka z fig lub daktyli (Gdańsk)
      • Deser z maku (Jarosław)
      • Legumina z dyni (Sandomierz)
      • Deser z razowego chleba (grzybek) (Kraków)
      • Grzybek z wiśni (Kraków)
      • Ser z gruszek (Bieszczady)
      • Zapiekanka sandomierska
      • Legumina krakowska
      • Kieleckie racuszki z owocami
      • Jabłka w koszulkach (Kraków)
      • Ambrozja jabłkowa (Kraków)
      • Flamy (Warszawa)
      • Sucha konfitura z tataraku (Przemyśl)
      • Domowe sago (Warszawa)
      • Sago zapiekane
      • Kwas z chleba i chmielu (Białystok)
      • Gdański kwas imbirowy
      • Kwas bursztynowy (Białystok)
      • Kwas cytrynowy (Gdańsk)
      • Napój z jałowca (Bieszczady)
      • Kaszubski kwas z „brzadu” i chleba
      • Piwo domowe (Nowy Targ)
      • Wino z głogu (Nowy Targ)
      • Wino z jeżyn (Łopuszna)
      • Wino z żyta (Nowy Targ)
      • Wino z tartych ziemniaków (Nowy Targ)
      • Miód zaprawiony sokiem z żurawin (Puszcza Zielona)
    • Potrawy okolicznościowe
      • Moczka (potrawa wigilijna śląska)
      • Makówki (potrawa wigilijna śląska)
      • Kutia małopolska
      • Mak na wigilię po warszawsku
      • Wigilijna zupa rybna Warszawa)
      • Wigilijne kluski z makiem po poznańsku
      • Kołatanka (Sucha)
      • Sodra (Nowy Targ)
      • Pascha na surowo (Przemyśl)
      • Pascha gotowana
      • Wielkanocna szynka w cieście po poznańsku
      • „Kołoc weselny z posypką” (Śląsk Opolski)
      • „Kołac” weselny (Podhale)



Gato
Seria:
164 str., oprawa miękka, format 120x190
Stan: b. dobry
Wyd.: Wydawnictwo Watra, 1978
ISBN: -

Kupuj Zapraszam do licytacji: Kuchnia regionalna wczoraj i dziś - Biruta Markuza-Bieniecka, Jan Piotr Dekowski Kupuj

przepis przepisy kulinarne kucharskie kuchnia polska Polish cooking cuisine recipes, polska książka, polski, polskie książki, ksiazki, ksiazka, Polish books, book, Poland, polnische Buch Bucher Buecher Polen livre polonais Pologne

Stopka

Jeśli znajdziesz aukcję, która zakończyła się bez sprzedaży to spytaj czy oferowany przedmiot jest jeszcze dostępny.

Przeczytaj koniecznie kilka uwag na temat aukcji na stronie o mnie.

DODATKOWE UWAGI:
99,99% moich przedmiotów jest używanych, więc moga być w
idoczne jakieś ślady użytkowania (choć czasem mogą być w stanie niemal idealnym).


Kupując kilka przedmiotów płacisz za jedną przesyłkę!
(proszę wówczas o kontakt w celu ustalenia łącznych kosztów wysyłki)
.

FOREIGN BUYERS: Please read first the page "about me"!

 

Komentarze

Kuchnia regionalna wczoraj i dziś - Biruta Markuza

Masz pytanie dotyczące oferty? Zadaj je sprzedającemu.

Polecane inne kategorie

Wątki na forum z działu Książki i podręczniki



Strona wygenerowana 2025-05-02 07:20:45, 120