Jesteś tutaj  ›  Książki i podręczniki ›  Książki ›  Książki tematyczne ›  Książki Kulinarne ›  Kuchnie świata ›  Cymes, czyli kuchnia żydowska i przepisy kulinarne

Cymes, czyli kuchnia żydowska i przepisy kulinarne (nr aukcji: 55305354)

Cymes, czyli kuchnia żydowska i przepisy kulinarne Wyświetleń: 2151 razy Informacje podstawowe

  • Towar:Używany

  • Ilość sztuk:1 z 1

  • Lokalizacja:

  • Dodatkowe informacje:Wysyłka za granice
Opłata z góry

  • List polecony ekonomiczny9,50 zł
Opłata przy odbiorze

  • Przesyłka pobraniowa25,00 zł




Cena:  55,00 zł
AUKCJA ZAKOŃCZONA( 2016-06-23 15:05:00)
Zamówienie z obowiązkiem zapłaty



Sprzedający

Zaufany sprzedawca




Opis do aukcji

Cymes, czyli kuchnia żydowska i przepisy kulinarne z Izraela - Katarzyna Pospieszyńska

Cymes, czyli kuchnia żydowska i przepisy kulinarne z Izraela - Katarzyna Pospieszyńska

Opracowaie graficzne i ilustracje: Krystyna Gorecka



  • Wstęp - Tradycja i kuchnia żydowska
  • Kalendarz świąt żydowskich
    • Miesiące kalendarza hebrajskiego
    • Święta żydowskie
    • Swięta i potrawy świąteczne
  • Koszerna sztuka kulinarna
  • Zakąski
    • Pasta z wątróbek kurzych
    • Pasta z wątróbki
    • Pasta rybna
    • Pasta z pieczarek
    • Pasta z bakłażana
    • Pasta z móżdżku cielęcego
    • Pasta z jaj
    • Kiełbaski z grochu włoskiego
    • Galaretka z nóżek cielęcych
    • Siekane śledzie
    • Sałatka śledziowa
    • Marynowane śledzie
    • Smażone śledzie
    • Formszmak ze śledzia
    • Pieczone śledzie
    • Śledzie pieczone z ziemniakami
    • Kulki rybne
    • Kulki mięsne
    • Ser marynowany
    • Nadziewane jaja
    • Sos koperkowy
    • Paschalne serowe kulki
    • Ciastka koktajlowe
  • Zupy
    • Zupy bez mięsa (milchig)
      • Zupa pomidorowa
      • Zupa ze szpinaku
      • Krupnik
      • Zupa grzybowa
      • Zupa jarzynowa
      • Grochówka
      • Kartoflanka
      • Krem z kukurydzy
      • Zupa szczawiowa na zimno
      • Barszcz na zimno
      • Kapuśniak ze świeżej kapusty
      • Zupa serowa
      • Zupa owocowa
    • Zupy mięsne (fleishig)
      • Rosół z kury
      • Zupa z pozostałego rosołu
      • Rosół wołowy
      • Fasolówka z kaszą
      • Grochówka
      • Barszcz z mięsem
      • Barszcz z kapustą
      • Kapuśniak
      • Zupa serowa
      • Letnia zupa kediszowa
    • Dodatki do zup
      • Kluski smażone
      • Ryż makaronowy
      • Nockerl (kluski kładzione)
      • Mandlen (kluski pieczone)
      • Kluski kładzione z wątróbką
      • Mandlen (kluski smażone)
      • Knaidlach (knedle)
      • Knaidlach (knedle)
      • Knaidlach (knedle serowe)
      • Pareve knaidlach (knedle przyrządzane na święto Pesach)
      • Knaidlach (knedle wyborne)
      • Knaidlach (knedle ziemniaczane)
  • Potrawy z ryb
    • Karp gotowany
    • Ryba w sosie cytrynowym
    • Gefilte fisch (kulki rybne po żydowsku)
    • Pieczone kulki rybne
    • Ryba z cytryną
    • Ryba ze śmietaną
    • Ryba smażona
    • Nadziewany, pieczony pstrąg
    • Łosoś pieczony
    • Ryba pieczona z warzywami
    • Ryba słodko-kwaśna
    • Szczupak marynowany
    • Łosoś marynowany
    • Kotlety rybne
    • Nadziewana ryba tigras
    • Wędzona ryba w sosie
  • Potrawy z drobiu
    • Kura pieczona
    • Kura duszona
    • Pieczony kurczak
    • Kurczak smażony w cieście
    • Kura z papryką
    • Potrawa z podrobów
    • Kaczka nadziewana makaronem
    • Kaczka z pomarańczami
    • Kaczka z jabłkami
    • Pieczony indyk
    • Duszona gęś
    • Pieczona gęś
    • Geś z Icaousta Gato
    • Smalec i skwarki
    • Nadziewana skóra z szyjek
  • Potrawy z mięsa, czulent
    • Wołowina gotowana
    • Duszone mięso (gedempte flaish)
    • Duszone mięso z morelami
    • Słodko-kwaśna wołowina (essig flaish)
    • Wołowina duszona z warzywami
    • Gulasz
    • Pręga z kwaszoną kapustą
    • Mięso z soczewicą i ryżem
    • Gołąbki
    • Kotlety mielone
    • Mostek cielęcy faszerowany
    • Mielone kotlety cielęce
    • Pieczone kotlety cielęce
    • Cielęcina duszona
    • Gulasz mięsa jagnięcego
    • Wołowina peklowana
    • Słodko-kwaśna wątróbka cielęca
    • Wątróbka cielęca w sosie cebulowym
    • Potrawy Czulent
      • Czulent z mięsem jagnięcym
      • Czulent z ziemniakami
      • Czulent z knedlem
      • Czulent z kaszą
      • Czulent mięsny
    • Jagnię Abla
    • Gulasz Adama
  • Potrawy jarskie, potrawy z mąki
    • Grzyby w śmietanie
    • Kotlety z warzyw
    • Zapiekanka z makaronu i jabłek
    • Kulki z ryżu i orzechów
    • Racuchy z warzyw
    • Zapiekanka z ryżu i sera
    • Zapiekanka z makaronu i twarogu
    • Makaron domowy
    • Makaron z serem
    • Makaron z twarogiem
    • Kreplach (pierogi)
    • Makaron z kapustą
    • Zapiekanka z makaronu i jabłek II
    • Zielona zapiekanka
    • Zapiekany makaron
    • Kluseczki (spaetzel)
    • Kasza z makaronem (varnitchkes)
    • Makaron z miodem i makiem
    • Pierożki z wiśni (varenikes)
  • Kugieles i szarloty
    • Kugiel rybny
    • Kugiel z kaszy
    • Kugiel z ryżu
    • Kugiel z cebuli (tzibbele kugel)
    • Kugiel z kapusty
    • Kugiel z ziemniaków
    • Kugiel z makaronu
    • Szarlota z cebuli
    • Szarlota z ziemniaków i marchewki
    • Paschalna szarlota z farfel i macy
    • Paschalna szarlota z jabłek
  • Potrawy z warzyw
    • Zielona fasolka kwaśno-słodka
    • Duszony jarmuż
    • Śliwki z buraczkami
    • Gołąbki bez mięsa
    • Kapusta ze śmietaną
    • Marchewka z miodem
    • Buraczki ze śmietanką
    • Czerwona kapusta słodko-kwaśna
    • Papryka nadziewana
    • Pieczona fasola na słodko
    • Kabaczek z ryżem
    • Włoski groch z ryżem
    • Pikantna kwaszona kapusta
  • Cymes, paszteciki, naleśniki
    • Cymes z marchwi i jabłek
    • Cymes śliwkowy
    • Cymes z mieszanych owoców i mięsa
    • Cymes z ziemniaków, śliwek i mięsa
    • Cymes z ziemniaków
    • Paszteciki (knishes)
    • Farsz z ziemniaków
    • Farsz z sera
    • Farsz z mięsa
    • Farsz z mięsa kurzego
    • Pieczone knedle z cebulą
    • Paszteciki (piroshki)
    • Farsz z ziemniaków
    • Farsz z wątróbek z drobiu
    • Farsz rybny
    • Farsz pieczarkowy
    • Farsz serowy
    • Naleśniki (blintzes)
    • Farsz z mięsa
    • Ciasto ze śmietaną
    • Farsz z sera.
    • Farsz z jabłek
    • Farsz z warzyw
    • Farsz z czarnych jagód
  • Sałatki, marynaty
    • Sałatka z buraczków
    • Surówka z kapusty
    • Surówka z czerwonej kapusty
    • Ogórki z koperkiem.
    • Sałatka ogórkowa
    • Sałatka z papryki
    • Mieszana sałatka
    • Sałatka ziemniaczana
    • Sałatka wiosenna
    • Sałata ze śmietaną
    • Sałatka z ogórków
    • Sałatka z zielonych pomidorów
    • Marynata z dyni
    • Marynata z ogórków
  • Placuszki, chleb i paschalne potrawy
    • Placuszki serowe
    • Placki ziemniaczane (Iatkes)
    • Placuszki gryczane
    • Placuszki z macy
    • Paschalne placki z macy
    • Babeczki ziemniaczane
    • Chałka (chała)
    • Maca z jajami
    • Smażona maca z jajami
  • Desery, hamantaschen
    • Jabłka w cieście
    • Szarlotka
    • Racuchy z ziemniaków (chremzlach)
    • Babka proszkowa
    • Biszkopt
    • Babka maślana
    • Mandelbrot
    • Piernik
    • Ciasto do kawy
    • Ciasto z marchwi
    • Tort mokka
    • Ciasteczka migdałowe lub orzechowe
    • Pierniczki Gato
    • Ciasteczka makowe (kichlach)
    • Rogaliczki
    • Hamantaschen
    • Ciasto drożdżowe
    • Ciasto miodowe
    • Farsz z maku
    • Farsz z powideł śliwkowych
    • Kruche ciasto z makiem
    • Paschalny biszkopt
    • Paschalny tort bananowy
    • Paschalne ciasto orzechowe
    • Strudle (wyciągane ciasto strudlowe)
    • Nadzienie z orzechów włoskich
    • Ciasto strudlowe (łatwiejsze)
    • Nadzienie z kapusty
    • Nadzienie z wątróbki cielęcej
    • Nadzienie z jabłek
    • Nadzienie z sera
    • Nadzienie z kwaszonej kapusty
    • Nadzienie z maku
  • Przepisy kulinarne z Izraela
    • Zakąska z jaj (potrawa często podawana przez Selardyjczyków)
    • Sos ogórkowy z bułką (Toureto)
    • Koktail rybny
    • Zupa owocowa I
    • Zupa owocowa II
    • Zupa owocowa III
    • Zupa z wina
    • Zupa z maślanki
    • Kabaczek z pomidorami
    • Zapiekanka z warzyw
    • Nadziewany, smażony bakłażan (patlijan boereg)
    • Bakłażan zapiekany (patlijan ala naz)
    • Bakłażan marynowany
    • Sos do mięs
    • Strudel z warzyw
    • Placek z porów na parze
    • Ryba smażona, zapiekana (baluk plakki)
    • Nadziewane bakłażany (da-vo-od basha)
    • Nadziewane warzywa dolma
    • Kibbas lub kibbets
    • Nadziewane ogórki (khiyar dolma)
    • Szaszłyk (shish-kebab)
    • Cielęcina z suszonymi morelami (basagh egal im mishmish)
    • Melarka
    • Mielone po izraelsku (sinea)
    • Kurczak w miodzie
    • Kurczak duszony (aulI temani)
    • Opiekane pstrągi (dag-yam-kinneret)
    • Piernik
    • Deser ryżowy (ashourah)
    • Deser z makaronu
    • Deser bez gotowania



Gato
Seria:
128 str., oprawa miękka, format 145x204
Stan: b. dobry
Wyd.: Warszawskie Wydawnictwo Prasowe, 1988
ISBN: -

Kupuj Zapraszam do licytacji: Cymes, czyli kuchnia żydowska i przepisy kulinarne z Izraela - Katarzyna Pospieszyńska Kupuj

Żydzi żydowski Jew Jews Jewish Hebrew jidysz judaica Łódź getto lodziana łódzki lodzki Lodsch Lodz ghetto Litzmannstadt ghetto holocaust szukaj: żydowski, Izrael, izraelski, Jewish, Hebrew, Jewish cuisine, Polish Jewish cuisine, Jewish cuisine dishes, Israel, Israeli

Stopka

Jeśli znajdziesz aukcję, która zakończyła się bez sprzedaży to spytaj czy oferowany przedmiot jest jeszcze dostępny.

Przeczytaj koniecznie kilka uwag na temat aukcji na stronie o mnie.

DODATKOWE UWAGI:
99,99% moich przedmiotów jest używanych, więc moga być w
idoczne jakieś ślady użytkowania (choć czasem mogą być w stanie niemal idealnym).


Kupując kilka przedmiotów płacisz za jedną przesyłkę!
(proszę wówczas o kontakt w celu ustalenia łącznych kosztów wysyłki)
.

FOREIGN BUYERS: Please read first the page "about me"!

 

Komentarze

Cymes, czyli kuchnia żydowska i przepisy kulinarne

Masz pytanie dotyczące oferty? Zadaj je sprzedającemu.

Polecane inne kategorie

Wątki na forum z działu Książki i podręczniki



Strona wygenerowana 2024-03-29 14:55:18, 120