Dom i Ogród »

Problem z węgorzem



04 maja 10:14
Panowie wędkarze , czy też Panie gospodynie domowe . Mam znaczny problem . Stałem się dzisiejszego ranka szczęśliwym posiadaczem węgorzy sztuk 6. Strasznie mam ochote je zamarynować w sloikach tak jak o tutaj :

http://allegro.pl/wegorz-wedzony-w-zalewie-octowej-od-balka323-i1540182228.html

ma ktoś sprawdzone przepisy cobym ich nie zmarnował ?? (One są już wypatroszone) , a wedzarnie mam .

Dla pomocnego wysyłam słoik węgorza free :)

ps: węgorze pochodzą ze stawu hodowlanego (coby mnie ktoś do PZW nie zakablował ,że poławiam na lewo :P )
04 maja 20:23
hahaha widzę że cisza, nikt tutaj rybki nie lubi, jakoś mnie to nie dziwi :P

znalazłem to, (to tylko google) ale może się przyda jeśli ryby nie zrobiłeś do tej pory:
http://przepisy-kucharskie.pl/ksiazka-kucharska/wegorz-wedzony-lub-smazony-w-zalewie-octowej.html

i jeszcze to:

Węgorz wędzony w galarecie
Przepis na węgorza wędzonego w galarecie , najstarszy z zachowanych przepisów kulinarnych , pochodzący znad Jeziora Łebsko z miejscowości Żarnowska . Składniki : 2 kg wędzonego węgorza , wywar z warzyw około 2 l , liście laurowe , ziele angielskie , ½ paczki żelatyny , ocet winny . Wędzonego węgorza pokroić w kawałki około 5 cm , odcinając głowy i ogony . Kawałki węgorzy układać ściśle w wysokiej szklanej misce . Przygotować zalewę w garnku gotując wywar z warzyw , przyprawy oraz łby i ogony węgorzy . Na koniec dodać żelatynę i 1 łyżkę octu winnego . Sklarowanym , ciepłym wywarem zalać ryby i pozostawić do wystygnięcia . Podawać na zimno po wystygnięciu i stężeniu galarety . Tak przyrządzonego węgorza można przechowywać w chłodnym miejscu kilka miesięcy , zamykając go na gorąco w słoiki Weck’a .

myślę że nie dodając żelatyny, albo ją ograniczając do minimum uzyska się podobną zalewę jak tą, którą podałeś z allegro.
04 maja 20:30
aaa... dotarłem.. ale nie byłem wcześniej pewny :) zamiast żelatyny dodaje się wywaru z głowami rybek... to daje właściwości wiążące :) oczywiście głowy winieneś wyciągnąć z wywaru przez zalaniem uwędzonego węgorza :P Powodzenia :)
Proszę się zalogować aby zabrać głos na forum.


Strona wygenerowana 2014-04-16 09:53:29, .19